Segurament en la historia del nostre estimat poble mai s´havia parlant tant de la plaça. Avui me deman: perqué és tan sensible i rellevant aquest espai?
Quan anavem a escola de petits era molt habitual fer redaccions explicant que era per cada un de noltros una cosa concreta. Que és per tú el teu poble? I els teus amics? I la teva familia? O el més interessant, que són per tú les vacances?
Amb aquest breu article vull reflexionar damunt aquest espai que a vegades tenim oblidat però que avui està en boca de tothom.
Som mediterranis i per tant hereus de les cultures grega i romana. Ens agrada sortir i sens dubte el lloc on tots ens trobam i, mai millor dit, on millor ens trobam és a la plaça de la vila. Inevitablement tenim que anar a la plaça. Lloc de festa, centre neuràlgic de la vila, lloc que està sempre en boca de tots.
Girant l´ullada cap enrera, si miram cap a Grecia i Roma els espais públics de la polis grega i del foro romà eren el més important per la sencilla raó de que estaven a l´abast de tots els ciutadans. Si hi havia un lloc accesible i vital per a ells era la plaça central de la ciutat: l´àgora o el foro. Vertaderament era un espai obert on els atenencs o els romans es reunien per tractar varietat de temes.
Aquest terme grec, àgora, encara avui té un gran prestigi i valor com a sinònim de lloc de reunió a un espai obert, de lliure accés, on es practica el diàleg i la reflexió i en el qual es fomenta la tolerancia i l´integració de tots els asistents.
Que era l´àgora o el foro per als antics ciutadans? Era un lloc igualador, això explica perqué ens hi trobam tan bé a la plaça, que permetia als ciutadans discutir temes cabdals d´igual a igual, en públic davant tot el poble. Per tant la plaça es convertí en el veritable centre , al voltant de cual girava tota la vida de la comunitat. Allà es discutien el temes més rellevants, es feien festes, hi tenia lloc el mercat,….
Com argumentava, l´àgora grega era un espai obert, viu i com no lloc d´intercanvi. Era un principi tant a Grecia com a Roma que a l´àgora cap veu dominava el conjunt i per tant les relacions entre els ciutadans assolien el seu màxim nivel. N´oblidem que la democracia va neixer a Grècia. Obviament aquesta participació que era un principi bàsic de la vida democrática exigia que el ciutadà visqués a la ciutat o prop d´ella.
Com vos podeu imaginar l´àgora grega i el foro romà no eren més que la caixa de ressonància de les grandeses i les miseries humanes en particular i del poble en general. A més en fer-si el mercat era un lloc on hi havia enganys i corrupteles. On hi corren els doblers automàticament hi apareixen els problemes.
Anacarsis, un dels sets savis de Grecia, afirmava que “l´àgora es defineix com un lloc destinat a enganar-se uns als altres i a enriquir-se”.
Ens hem de quedar amb el caire positiu i es necesari veure l´àgora com a lloc de realització humana on no només s´hi anava per destacar sino per ser un bon ciutadà. Pensem que la plaça té que ser el punt de trobada i l´espai on tots ens hi hem de trobar bé. Un lloc de diàleg i tolerancia i la gènesi de la democracia. Tant de bo sigui un simbol de tot el que he exposat.
Toni Vallés Perelló