EDITORIAL CONJUNT

LA PREMSA FORANA DE MALLORCA

LogoAPFM 140

D’ençà de l’actual legislatura, ara ja fa més de tres anys, l’Associació de Premsa Forana de Mallorca (APFM), no ha rebut cap ajut del Consell de Mallorca. Hi ha hagut interès, una certa voluntat de subvencionar la premsa en català de Mallorca, i iniciativa d’oferir una subvenció nominativa cada any a dita associació, però a dia d’avui res de tot això no s’ha concretat ni duit a terme. Malgrat la deixadesa i ineficàcia, comprenem la complexitat de l'aparell administratiu, però pensam també que és tasca de la classe política ajudar els ciutadans a superar les traves de l'entramat burocràtic.

Durant aquests tres anys, s’han ofert subvencions nominatives a l’Associació de Premsa Forana de Mallorca (amb quasi 50 capçaleres en català), amb partida pressupostària i tot, per 40.000 euros a l’any, una quantitat gens elevada.

El 2016, l’APFM enllestí i enregistrà la sol·licitud i tots els documents en temps i forma, abans de l’estiu. No rebérem cap resposta per part de l'administració del Consell de Mallorca. Sembla que problemes interns del funcionament del CIM no permeteren atendre la subvenció nominativa que havia d’arribar als socis: les revistes en català de Mallorca.

El 2017 s'efectuà la convocatòria de la mateixa forma i l’APFM registrà tots els documents. Aquesta vegada, la sol·licitud no es resolgué fins al mes de novembre, quan ja no hi havia temps per dur a terme la despesa i justificació. Per segon any consecutiu, la nostra associació no rebia ni un cèntim del Consell de Mallorca.

Ja el 2018, ens trobam en la mateixa situació: registre de sol·licitud i documents i, passat l'estiu, no hem obtingut cap resposta oficial del Consell, malgrat haver presentat tota la documentació que se'ns ha demanat.

 

Els mitjans de l’Associació de Premsa Forana de Mallorca hem seguit primerament amb atenció la successió dels esdeveniments que s’han anat desencadenant amb relació al procés d’independència del Principat de Catalunya. Aquesta atenció, emperò, ha esdevingut fonda preocupació arran de la deriva antidemocràtica que ha pres l’estat espanyol després de l’aprovació la setmana passada de la Llei del referèndum i la Llei de transitorietat i la posterior signatura de la convocatòria del referèndum de dia 1 d’octubre per part del president Carles Puigdemont.

LogoAPFM 140

El dissabte dia 11 de juny es realitzà a Felanitx la diada de Premsa Forana de Mallorca, amb la participació de 20 publicacions associades i amb l’assistència de 42 persones.

Els amfitrions foren els representants del setmanari Felanitx, de l’OCB local, amb n’Antoni Vicens i Gori Vicens al capdavant, que junt a la junta de Premsa Forana, organitzaren la trobada de revistes dels nostres pobles.

A les 10,15 hores el batle de Felanitx, Joan Xamena, junt al regidor de Cultura, Xisco Duarte, donà la benvinguda als assistents, en la sala de plens, obsequiant a l’Associació una litografia de l’artista local, Andreu Maimó, amb el lema: Felanitx, ciutat del vi i la cultura.

La historiadora de l’Art, Amàlia Salas, feu una visita guiada, a on es visità la presó antiga als soterranis de l’Ajuntament, l’església de Sant Miquel i l’Estació Enològica.

Hi hagué una pausa per a berenar a la Casa de Cultura, convidats per l’Ajuntament.

diada premsa forana 1

ES VISITAREN LES TERRASSES I L’INTERIOR DE LA SEU

Text i fotos: Associació de Premsa Forana de Mallorca

 

Les revistes de Premsa Forana de Mallorca foren convidades per Pere Fullana, director de l’arxiu de la Catedral de Mallorca, a visitar, el passat dissabte dia 1 d’abril, les terrasses de la Seu i el seu interior, en una visita que durà prop de tres hores.

 

45 persones, representant 20 revistes de Premsa Forana, pogueren gaudir de dita visita, que començà amb la concentració i benvinguda a la porta de l’Almoina, per part dels representants de la junta de Premsa Forana i per Pere Fullana.

DSC 0747

VISITA A LA FUNDACIÓ ANTONI M. ALCOVER I CONFERÈNCIA DE RAFEL PUIGSERVER POU

LogoAPFM 140
El passat dissabte dia 16 d’abril, es realitzà a Manacor la VIII trobada de revistes de Premsa Forana. Amb la recepció a càrrec de les revistes locals: Cent per Cent i Perlas y Cuevas, amb Antoni Riera i Antoni Ferrer al capdavant, 35 persones pertanyents a 20 publicacions assistiren a les 10 del matí a la Institució Pública Antoni M. Alcover, on Llúcia Serra mostrà totes les sales d’exposicions sobre mossèn Alcover, i feu avinent la seva figura, les lletres i el diccionari i el món màgic de les rondalles.

manacor1

Seguidament es feu una breu pausa per a berenar, i tot seguit, a la sala de conferències de l’antic celler del casal on es troba la fundació, s’obsequià a les revistes amb un lot de 5 llibres sobre les rondalles i la figura de mossèn Alcover, i la història de Manacor. Antoni Ferrer, de Perlas y Cuevas, entregà a tots els assistents 8 invitacions per a cadascun, per visitar de franc les coves dels Hams de Porto Cristo.

manacor4
manacor3

El darrer acte fou una conferència de Rafel Puigserver Pou, sobre la seva tesi: “Les publicacions periòdiques de la part forana de Mallorca des dels anys setanta fins a l’actualitat”. Rafel Puigserver ens feu un ampli resum del seu extens i documentat treball, per espai d’una hora. A la fi, s’encetà un debat sobre la realitat de la premsa forana.

manacor2

Un dinar de companyonia conclogué les activitats de la trobada.

Associació de Premsa Forana de Mallorca

FELANITX 11 DE JUNY DE 2016

Aquests premis han tingut una col·laboració de la Direcció General de Política Lingüística de la Conselleria de Transparència, Cultura i Esports, del Govern Balear. LogoAPFM 140

Presentats 50 treballs de 12 publicacions. El jurat compost per: Antoni Planas, director adjunt (IdEB) i Biel Huguet, president de l’ARA Balears, es reuní el dia 30 de maig de 2016, i resolgué atorgar dits premis als següents treballs:

premiats premsa forana 2016

L’Associació de Premsa Forana de Mallorca, amb la col·laboració de la revista Díngola, organitzà la IV Trobada de Revistes de Premsa Forana a Sineu, el passat dia 8 de novembre.


A la plaça del Mercat es congregaren 38 persones, representants de 18 publicacions d’arreu de Mallorca. Foren rebuts pel president de Premsa Forana, Rafel Oliver Grammatico, i pels integrants de la revista de Sineu, Díngola, encapçalats per Miquel Puiggròs i Marta Bergas.

trobada sineu-3