10 recomanacions literàries… 10 idees per regalar

Arriba Nadal i som molts els que ens preguntem què podem regalar als nostres éssers estimats. Com cal anticipar-se i no esperar fins a l'últim dia, volem deixar aquí el nostre petit apartat de suggeriments literaris.

1. L’amiga genial, d’Elena Ferrante.

Tots tenim una amiga que vol desaparèixer. Esfumar-se, vaja. Així és com comença l’Amiga genial (La Campana), una novel·la que la crítica internacional ha rebut amb els braços oberts i sobre la qual s’ha dit que es mereix el Premi Nobel de Literatura. Sobre l’obra, val la pena destacar que és el primer volum d’un quartet que ressegueix la vida de dues noies, la Lila i la Lenù, des de la infantesa fins a la maduresa, passant per l’adolescència. És un retrat sentimental de l’experiència femenina, la rivalitat i l’amistat.

2. El laberint dels esperits, de Carlos Ruiz Zafón.

A la Barcelona de finals dels anys cinquanta, Daniel Sempere ja no és aquell nen que va descobrir un llibre que li canviaria la vida als passadissos del Cementiri dels Llibres Oblidats. El misteri de la mort de la seva mare, Isabella, li ha obert un abisme a l’ànima del qual la seva esposa Bea i el seu fidel amic Fermín intenten salvar-lo.

Just quan Daniel creu que és a un pas de resoldre l’enigma, una conjura molt més profunda i obscura del que mai no s’hauria pogut imaginar desplega la seva xarxa des de les entranyes del Règim. És aleshores quan apareix Alícia Gris, una ànima nascuda de les ombres de la guerra, que els conduirà al cor de les tenebres i desvelarà la veritat sobre la història secreta de la família… encara que a un terrible preu.

Com molts de vosaltres sabeu, dia 23 d’abril es celebra per tot arreu la Diada de Sant Jordi. I a Sencelles, què no volem ser menys… hem dedicat tota una setmana a celebrar dita festa.

La cosa va anar així: a principis de mes, des de la Biblioteca ens varem acostar pel CEIP Can Bril, amb la intenció de promocionar la 4ª edició del Concurs de Dibuixos i Punts de llibre Sant Jordi 2016. La direcció ens va deixar visitar totes les aules i varem poder explicar a tots els nins i nines de Sencelles com funcionava el Concurs i de quina manera celebraríem aquesta diada tan especial.

biblio1

A més, vàrem arribar a un acord amb la direcció del Centre: durant tota la setmana prèvia a Sant Jordi, tots els infants de Can Bril visitarien la Biblioteca per conèixer-la de més a prop i comprendre el seu funcionament. El que no sabien aquests nins i nines és que a la Biblioteca també els esperaven activitats d’allò més divertides. Com bé me va explicar una mare dos dies després de què la seva filla visités el centre: “la Biblioteca és una casa de diversió” (Alina, 5 anys).

biblio2

 

Si no ens bastava amb la quantitat de celebracions, dinars, sopars, reunions familiars…. que comporten les festes de Nadal, aquest any 2015 l’hem començat amb els preparatius corresponents a la celebració de Sant Antoni i Sant Sebastià...
A la Biblioteca hem preparat glosses, ens hem fet màscares de dimonis, hem pintat dibuixos i hem decorat les nostres parets i finestres amb Sant Antonis i dimonis molt diversos, gràcies a les pintures artístiques dels nostres petits usuaris; i no ens hem d’oblidar del fogueró de llibres que hem muntat, per tal de fer companyia a la resta de foguerons que s’han cremat arreu del poble; tot i que el nostre era fet de llibres que després tornarien a les seves prestatgeries!
Passades aquestes dates tan senyalades, hem celebrat el Dia de la Pau amb un contacontes preciós, basat en el llibre La Guerra, d’Anaïs Vaugelade, de la mà de la Fundació Kairós, amb una narració amb missatge pacifista i de rebuig a qualsevol enfrontament, per tal de fer entendre als més petits, la necessitat de parlar i dialogar abans per solucionar qualsevol conflicte. A més, hem tengut la possibilitat de dissenyar-nos una “xapa” pròpia per a poder portar-la penjada de la roba… el qual ha estat d’allò més divertit per als participants a l’activitat. Fins i tot n’hi va haver de grans que també es varen crear el seu propi disseny!

2015-01-30 17.44.11

Però això no ha estat tot.

El Ministeri de Cultura ha posat en funcionament la plataformaeBiblio, una iniciativa pionera a Espanya que ofereix un servei de préstec en línia gratuït de llibres electrònics per als usuaris de la xarxa de biblioteques públiques de les comunitats autònomes.El cost del projecte, que en aquesta primera fase ha assumit el Ministeri d'Educació, Cultura i Esport en la seva totalitat, ha estat de 1.604.700 euros.

ebiblio1

Biblioteca Municipal
Pel desembre arriba el fred, la pluja, les tardes de "camilla" i, amb tot això, Nadal. Càlid, entranyable i ple de tradicions. Per Nadal se celebra el naixement i l'arribada de Jesús. Segons la religió és temps de trobar a Déu en cada persona i fer-li present en cada llar. No obstant, per a cada persona Nadal és concebut de diferent manera i sentit de diferents formes i celebrat de maneres molt variades. Potser a alguns els recordi a les vacances, la desconnexió de la rutina i el descans; per altres tindrà relació amb la il·luminació, les activitats i les decoracions nadalenques; per a molts altres, és una oportunitat de veure els familiars i amics, i de recordar a les persones estimades que ja no estan amb nosaltres; per als més petits, significa màgia, celebracions, il·lusió...i fantasia.
Nadal, també, és una època de despeses... sobretot pels adults. Amb la nit dels Reis a una passa, només podem fer una cosa: pensar en els regals. Què comprarem enguany? Com sorprendrem amics, familiars i altres coneguts?
Avui dia hi ha un gran ventall de possibilitats per regalar. Es poden fer els regals típics: un perfum, un parell de calcetins, alguna peça de roba, juguetes... I també es poden cercar idees més originals i innovadores... fins i tot fer-les nosaltres mateixos... Amb aquest petit article us mostrem un "parell" d'idees que poden resultar atractives i divertides (almanco, a mi m'ho han semblat).


talonari amicsLa primera opció pot ser un "Talonari de desitjos", què pot rondar entre els 9-10€ (o fins i tot es pot fer a mà). I què és això?, direu... Es tracta d'un llibret amb diferents xecs per a què la persona que el rebi els gasti al seu gust. Hi ha talonaris "per amics en temps de crisi", "per a parelles", "de pares a fills" (o a la inversa), etc. Cada xec val per un regal d'aquests "que no té preu", com per exemple: passar un horabaixa junts i sense interrupcions, un sopar romàntic, una sortida a algun lloc especial...o d'altres tan simples com una abraçada o una besada... La persona que el rep el va gastant al llarg del temps, en el moment que li ve de gust i de la manera que vol... Sens dubte, es tracta d'un regal molt interessant, ja que mostra l'estimació cap a la persona a qui es regala, qui podrà rebre l'atenció que es mereix per part de la persona que li dedica.

 

talonario-vales-amigos

 

 

Biblioteca Municipal de Sencelles

Aquesta setmana hem demanat a un parell d’usuaris de la Biblioteca la seva opinió respecte a la següent pregunta...Trobes què és bo llegir?

Aquí teniu les seves respostes. N’hi ha de ben interessants!

biblioteca 1

Alejandra González (11 anys):

... sí, perquè aprens vocabulari i practiques pronunciació. A mi m’agraden molt les històries d’aventures perquè les pots viure sense sortir de casa….

Teresa (8 anys):

sí, a mi m’agrada llegir, sobretot, llibres d’aventures, perquè te conten històries diferents i bones (perquè sempre acaben bé). A més, els llibres t’ajuden a practicar quan vols aprendre a llegir, per això són bons.

Lectures recomanades
Ara que comença el bon temps, no podem pensar en un pla millor que sortir a la fresca i poder gaudir del sol, la natura, la tranquil·litat d’aquests dies primaverals... mentre es gaudeix d’una beguda refrescant i la companyia d’un bon llibre.
La nostra experiència a la Biblioteca ens mostra que molts de vosaltres veniu a visitar-nos sense tenir una idea del què cerqueu, ni el que us agradaria llegir... per tant, ens hem proposat oferir-vos un petit llistat dels exemplars que més s’han venut per Sant Jordi, amb la intenció d’informar i/o recomanar a totes aquelles persones que volen acollir-se al pla...

 

analfabeta

L'analfabeta que va salvar un país, de Jonas Jonasson
Sinopsi: les probabilitats estadístiques que una analfabeta nascuda als anys seixanta a Soweto arribi a l’edat adulta i acabi un dia tancada en un camió de patates en companyia del rei de Suècia i del seu primer ministre són d’una entre quaranta-cinc bilions set-cents seixanta-sis milions, dues-centes dotze mil vuit-centes deu. Això segons els càlculs de l’analfabeta en qüestió.
La petita Nombeko és una nena òrfena que treballa netejant latrines, però el destí li té reservada una altra sort. I és que el seu talent insòlit per a les matemàtiques i la seva curiositat infinita per aprendre la catapulten a l’altra punta del món, on viurà envoltada d’excèntrics i perillosíssims personatges: tres xineses molt imprudents, un americà ceramista i desertor del Vietnam, dos agents del Mossad, dos germans bessons que oficialment són una sola persona, una activista que va contra tot, una comtessa que es dedica a cultivar patates i, és clar, el primer ministre i el mateix rei de Suècia en persona.
Una barreja explosiva a la qual s’hi ha d’afegir un problema encara més explosiu: un problema radioactiu de tres megatones de potència.