N’Andreu Alfaro Fayyad va néixer a Ciutat l’any 1988 de pares estrangers i fa casi tres anys que viu a Sencelles amb sa seva família.
Mos pots contar un poc de tu?
Vaig néixer a Mallorca, ma mare era d’Egipte i mon pare era d’Argentina.
Quan tenia devers 20 anys, gràcies a es contacte inesperat d’una persona, vaig descobrir que tenc cinc germanastres repartits arreu del món. I era que revisant es llibre de família quan va morir ma mare, que vaig descobrir que mon pare era argentí i no mallorquí, com sempre havia pensat.
Ma mare em va criar tota sola. Feia poc que havia arribat a Mallorca quan vaig néixer, no xerrava castellà perquè abans vivia a Londres, així que sa meva llengua materna és s'anglès. Poc a poc, a mesura que jo aprenia castellà, ella l’anava aprenent també. Vivíem a Sa Teulera, Gènova, on no es sentia molt xerrar en mallorquí, però realment a casa xerràvem anglès. Vaig tenir infància normal vaig estudiar a San Cayetano, un col·legi típic d’aquí.
Es meus padrins vivien al Caire i tenia contacte amb sa meva família d’allà cada mes amb una telefonada en anglès. Cada estiu hi anava, m’encantava perquè es padrins em deixaven fer tot allò que volia, anar a ses piràmides, a es mercats, a es museus. Sa cultura allà és molt intensa, hi ha molta gent per tot i molt de renou. És un país de contrasts forts, començant per ses olors. Me'n record que en sortir a es carrer hi havia xots penjats sense pell, es caps estesos per allà, pastissos dolços plens d’abelles per allà deçà… Sembla que no hi ha una classe mitjana, o ets ric o ets pobre, o tens o no tens. Si donaves un dólar de propina, semblava una fortuna.
Me'n record un any en concret quan anàvem en ses piràmides. Allà es turistes poden fer una volta en camell. En realitat és una trampa perquè et duen més lluny per poder cobrar-te més. Estava damunt es camell i justament em volien allunyar; no xerrava àrab i tenía por. Per sort es meu padrí pogué explicar que érem egipcis, així que no em varen allunyar. Es desert és preciós, m’encanta s’ambient misteriós que té, és una experiència molt guapa. Ma mare també era sempre molt misteriosa.
Feia molta calor al Caire però si feies vida a es carrer no ho notaves tant. Si havies d’anar a qualque banda, anaves en cotxe amb s’aire condicionat i per tot arreu també n’hi havia, perquè realment fa una calorada. Llavors vaig anar creixent i no em feia tanta il·lusió fugir durant tot s’estiu perquè aquí tenia es meus amics.
Després ma mare es va casar amb un advocat mallorquí i a partir d’aquest moment, vaig començar a conèixer coses mallorquines. Vivint a Gènova, no conexía sa vida com es fa aquí a Sencelles. Es nostro menjar era més ben dit internacional, res de frit o pancuit. No he viscut sa Mallorca autèntica fins ara.
Fa molt que has arribat a Sencelles?
En s’estiu del 2019 ens vàrem mudar aquí, ens vàrem casar i anar de viatge de noces fora i en tornar ja era s’hivern. Aquí sa gent sembla que hiverna perquè no vérem gaires festes. Després va arribar sa pandèmia així que no poguérem fer gaire vida de poble. Idò a ses festes com “es sopar de carrer” encara no hi hem pogut assistir. Per sort, quan ens estàvem mudant mos vàrem topar amb sa festa Embala’t - hi havia moltes taules i mos varen fer lloc. Són coses que em fan molta il·lusió, viure s'essència d’aquí. Viure sa reforma de sa plaça també!
És molt guapo poder dir que es meu fill és d'aquí, tenc s’il·lusió de dir que és senceller. És curiós com es poble t’enganxa, coneixes a sa gent i ja et saluda, i poc a poc vas fent. Veus es veïnats i et xerren i fan cas a es nin, i quasi tothom ja sap on vivim. Crec que es mallorquí és una persona molt tancada que et costa arribar-li però un pic ho fas, t'agafa i ja no t'amolla. Realment si tu li dones sa confiança també te la donen, al final som animals socials.