Binigrau botes3
El nostre vi no és per a cada dia, és un vi especial

En Miquel Batle és un apassionat del camp. En concret del món de les vinyes i del vi. Ha heretat de la família de can Grau de Biniali la fal·lera i el cuquet per les coses de la pagesia. Relacionat des de sempre amb l'agroalimentació, no en va treballà a les Destil·leries Cañellas (el recordareu perquè sortia als reportatges que Sa Sella va dedicar al palo resolis dels números 56/57), al bar s'Obac o amb els cellers Macià Batle, sempre a Santa Maria.

L'any 2002 va decidir donar un gir a la seva vida, deixà les destil·leries i la seva participació a Macià Batle i va embarcar-se en l'aventura de crear un nou celler: Binigrau, nom sorgit de combinar Biniali i can Grau. És on actualment treballa amb els seus dos germans Maties i Sebastià.
Des del 2002 varen començar a fer provatures amb vins, a cavall entre el 2004-2005 bastiren el nou celler i a finals del 2005 sortí la primera producció ja amb el nou nom. Foren pioners dins la nostra contrada en l'elaboració mixta de vi de producció ecològica i convencional.

 

Al celler Binigrau es nota que hi ha molta cura dels detalls: tota la documentació i publicitat destil·la disseny acurat; l'edifici del carrer d'en Fiol de Binali (obra de l'arquitecte Llorenç Colom) mostra detalls molt estudiats; les instal·lacions són pulcres i diàfanes, …
La seva aposta per la qualitat es tradueix en la posada en pràctica de la normativa de qualitat ISO9001 i la certificació aconseguida d'AENOR.
El celler forma part de l'associació de petits cellers de Mallorca i estan inscrits a la Denominació d'Origen Binissalem-Mallorca. També fan producció a l'empara del Consell Balear de la producció agrària ecològica.


Les instal·lacions de Binigrau a Biniali
“Volíem que l'edifici no rompés amb l'estètica de les cases de poble però que tampoc fos una vulgar imitació d'un buc tradicional. Havia de ser un lloc pràctic per a un celler modern però que no semblàs una fàbrica o un magatzemot. Tampoc no trobàvem adient fer-ho al mig del pla de les vinyes i alterar-hi el paisatge. Volíem que l'edifici fos un reflex de l'ideal que desitjàvem per a la nostra nova empresa, transparent, oberta, arrelada a la tradició amb el marès, la terra i la pedra, però innovadora, actualitzadora, reciclada amb els temps moderns... L'edifici del celler té molt de vidre: per això dic que és com som nosaltres, transparents, no tenim res a amagar com a empresa, tenim tots els permisos, ho hem fet tot bé, sempre ha estat tot legal i tot es pot agafar amb les mans”.

“La nostra filosofia és la d'obtenir uns vins de qualitat, a petita escala, fugint d'una rendibilitat industrial: jo ja em sent pagat pel fet de conservar la vinya dels meus padrins. Trob que els joves han d'agafar consciència de l'important que és heretar una terra fruit de l'esforç dels pares. Produïm uns vins amb molta d’estimació. Apostam cada dia per la dita que diu el que jo vull per a nosaltres, també ho podem donar als altres!”.

Som a la D.O. Binissalem-Mallorca 
“Vàrem decidir deixar de produir dins de la Denominació d'Origen Binissalem-Mallorca perquè en realitat els nostres vins no hi encaixaven. Nosaltres volíem fer vins arrelats a la tradició però amb tocs novedosos, experimentar, reciclar-nos i el Reglament de la DO ens resultava un corsé. Vàrem proposar-hi canvis però la gent de dins era poc propensa a fer-hi modificacions. La regla tenia 25 anys i ja era hora poder adaptar-la i modernitzar-la, però no varen voler fer-ho. Per això vàrem apostar, per contra, per treure vins amb la qualificació de Vi de la Terra: Mallorca que ara pràcticament està al mateix nivell de prestigi que una denominació d'origen. Fins i tot ara pots trobar molt de vi mallorquí amb l'etiqueta de Vi de la Terra: Mallorca que és més car que el produït a l'empara d'una de les dues DO mallorquines.
De fet, el temps ens ha donat la raó perquè de les 14 empreses que hi ha ara mateix a la DO Binissalem-Mallorca, n'hi ha 11 que fan producció etiquetada a part, perquè estarien fora de les normes encorsetadores.
Nosaltres per fer el vi partim de les varietats de raïm de tota la vida de la nostra zona: mantonegro, callet i premsal. Però per reafinar-los i adaptar-los al gustos d'ara i a les tècniques de vinificació modernes, ho combinam amb les varietats chardonnay per als blancs i merlot; i amb syrah i cabernet per als vins negres”.

Els premis van arribant
“Amb aquests any hem arribat a tenir tants de premis que ja quasi he perdut el compte. En tenim uns 73 i ja no em dóna temps a emmarcar els diplomes quan ja en guanyam un altre! Fa poc que hem vengut de trobades a Bordeus, de Getaria, de Madrid... sortir a fora és per dir: eh, que nosaltres també som aquí!, és fer propaganda, conèixer opinions i veure coses que t'ajuden a millorar. Dels premis que estic més content són d'aquests que es fan a cegues, on els que puntuen no saben quin vi és: per exemple l'altre dia a Madrid hi havia un concurs on un vi de Binigrau va se seleccionat amb altres 130 i just al costat hi havia un Vega Sicilia, que diuen que és un dels millors... això dóna molt d'orgull, veure com un producte d'aquí pot estar parlant de tu a tu amb un de molt de prestigi. Els premis ajuden a que el vi fet a Mallorca es doni a conèixer a fora. El turisme que ve a Mallorca hauria d'ajudar amb això. Si els posam a taula els nostres productes serà una forma de reconèixer-los, de demostrar que donen la talla, que estan ben elaborats, ben curats,... i una mica sí que ha passat això perquè aquesta publicitat directa que hem anat fent durant els anys ha tengut la seva compensació perquè tira a tira les vendes a l'exterior van pujant”.

Les nostres vinyes
“Des del 2005, quan començàrem a vendre al públic la nostra producció, ho férem a partir només del raïm de les 14 quarterades de les nostres vinyes. Quan vérem que aconseguíem l'acceptació del mercat amb èxit, cada any hem anat incrementant un poc la nostra producció, el que fa que ara mateix no ens basti la verema de les nostres pròpies vinyes i hem arribat a acords amb fins a 12 petits pagesos de la zona de Biniali, Sencelles i Santa Maria que ens proveeixen en exclusiva de la seva producció que arriba fins a unes 40 quarterades de vinyet. Aquests pagesos proveïdors fan feina exclusivament per a nosaltres amb uns estàndards de qualitat de conreu com si fossin les nostres pròpies vinyes. Per això els pagam la verema més cara que al mercat normal”.

Binigrau botes2

Ecologia i vins
“Una de les curolles que teníem en començar era a fer un vi que fos ecològic però no resultàs car. Hi havia la tendència que eren tan especials que havien de ser molt cars. Fins ara hem produït vins amb l'etiqueta d'agricultura ecològica però des del mes de juliol ha sortit la normativa de vi ecològic i ens hi afegirem. No és res més que fer el vi així com ho havíem fet sempre per aquí: la nostra terra és molt bona i rica en nutrients, només li fa falta de tant en tant tirar-li una mica de matèria orgànica. És el sistema ancestral de la biodinàmica per a les tasques de conreu, poda i verema
Nosaltres cuidam el vinyet com sempre s'ha fet. El nostre clima és especialment bo per a aquest conreu perquè manté la terra nodrida i mitiga l'efecte de plagues. Només usam sofre i coure, que és el que s'ha fet sempre per mantenir les vinyes. L'únic adob que usam és abocar fems, sobretot de xot, de tant en tant. Hem arribat a acords amb pastors i intercanviam la rapa i la pell del raïm premsat (que són una autèntica llepolia per a les ovelles que a final d'estiu tenen poca herba per menjar!) pel seu fems animal”.

La predilecció pel rosat
“Des del principi vàrem apostar pel vi rosat. Va ser una de les metes que també ens fixarem en iniciar l'aventura de muntar Binigrau. És una casta de vi que necessitava dignificar. Abans era un vi de passa-tu: tot el most que no servia per fer un vi bo acabava dedicat a fer paret del rosat. El rosat però té la seva importància. Hem de pensar que sol ser la manera que els joves s'acostin al món del vi i això precisava que qualcú se'n cuidàs amb deteniment. Els joves quan comencen a voler ser grans i tasten el vi, quin és el vi que proven primer? Idò el vi que hi ha a les pizzeries que és el tipus de restaurant que es poden permetre. I quin tipus de vi hi ha a les pizzeries? Idò, els vins lleugers, afruitats, tipus lambrusco o d'agulla, o fins i tot coses molt pitjors! Hem d'aprofitar les primeres passes dels joves caps al vi per acostar-los als vins fets a Mallorca i guanyar-los com a clients fidels. Per això hem experimentat molt amb els nostres rosats fins que hem aconseguit un vi llépol, rodó, molt digne, golafre, voluminós, afruitat. Li hem aconseguit donar uns colors i un bouquet frescs i molt elegant.
Ha estat un vi que ens ha donat molt de mal de caps fins que l'hem aconseguit . Ha tengut molt d'èxit que ha compensat la feinada que dóna. On hi hagi un vi rosat mallorquí, decantau el lambrusco!”.

La producció de Binigrau
“La nostra producció sobre tot es ven a Mallorca. Hem arribat a la nostra producció ideal. Normalment cada any tenim una producció d'unes 90.000 botelles de les quals una quarta part les exportam sobre tot a Alemanya, Suïssa i Nord-Amèrica.
Actualment comercialitzam 5 tipus de vi de Binigrau que tenen noms diferents però tots amb l'etiqueta de Mallorca Vi de la Terra. Són: Obac de Binigrau (negre), Nounat (blanc), Ecològic de Binigrau (negre), Ecològic de Binigrau (rosat), i Chandonnay de Binigrau (blanc). A part, i en funció de com ha estat l'estiu, de com ha anat el clima, poden fer una poca quantitat de vi exclusiu, de molta qualitat, un negre d'alta gamma, que anomenam Selecció. També hi ha anys, que si ha fet un clima de final d'estiu sec i calorós que ha afavorit la sobremaduració del raïm a la planta, feim una petita producció d'un vi negre dolç natural”.

Joan Florit i Horrach


We use cookies

We use cookies on our website. Some of them are essential for the operation of the site, while others help us to improve this site and the user experience (tracking cookies). You can decide for yourself whether you want to allow cookies or not. Please note that if you reject them, you may not be able to use all the functionalities of the site.