Primeres Comunions.

Aquesta vegada començam el nostre noticiari parlant d’una de les festes més simpàtiques que pot celebrar una parròquia durant tot l’any. Ens referim al dia en que els nins i nines de certa edat s’acosten per primera vegada a la Taula de l’Eucaristia. Enguany a Sencelles es va celebrar el dissabte dia 9 de maig al capvespre i en total foren divuit els al·lots que reberen la Primera Comunió. La celebració en tot moment tingué un elevat to festiu. La concentració de les seves famílies, com es tradició en el nostre poble, es feu en el Convent de la Caritat per anar amb comitiva, un cop saludades les nostres monges, fins a la Parròquia amb acompanyament de les catequistes. Allà, els combregadors foren rebuts als peus de l’escalonada pel senyor Rector i l’escolania amb la “Creu alçada” alhora que les campanes repicaven. L’església era plena de “gom en gom” i la celebració en tot moment molt participada, animada pels cants del Cor Parroquial i entenedora pels infants. Va acabar amb la preceptiva fotografia de família, recordança d’aquella diada que també reproduïm en aquesta crònica. Ja al vespre en el renovat pati de les escoles velles de Can Bril s’hi dugué a terme una alegre festa col·lectiva per brufar als protagonistes de la diada.

comunions-2015

Vigília de l’Adoració Nocturna al llogaret de Son Valls.

En aquest llogaret del terme de Felanitx celebrà enguany la festa del Corpus l’Adoració Nocturna de Mallorca el vespre del mateix dia de la festa, el 4 de juny. Aquesta costum s’inicià fa dos anys, celebrant-se per primera vegada a l’oratori del Carme de Ruberts i l’any passat en el de Sant Josep de Jornets. En aquesta ocasió la solemne funció fou celebrada en la bella i cuidada església de Crist Rei, presidida pel rector de Felanitx, Mn. Josep Cerdà, fins l’any passat rector de Sencelles i concelebrada per altres capellans de la zona i pel director espiritual diocesà de l’Adoració. La coral felanitxera Units com brins cantà la missa polifònica “Mater Ecclesiae” del P. Andreu, teatí, fill de la localitat. Exposat el Santíssim i després de l’Ofici de Lectura, començà la processó fins a una clastra veïna, molt ben ornada, des d’on s’impartí la benedicció.  

Hi havia adoradors nocturns provinents de Palma, sa Pobla, Calvià, Sencelles, Inca, Pollença i la secció amfitriona de Felanitx, tots amb les seves corresponents banderes corporatives i mesclant-se amb gran nombre de persones del mateix poblet, superant els dos-cents. Després d’un vibrant tedèum a l’església, es reservà el Bon Jesús i els amfitrions oferiren llavors un magnífic sopar.

Sencelles lloc de pelegrinatge.

No és gens aventurat assegurar que Sencelles és un dels llocs on s’hi duen a terme més pelegrinatges de l’illa de Mallorca. Tots per venerar el Sepulcre de la nostra estimada Beata Francinaina i aquesta veritat fàcilment es pot constatar en qualsevol dia de l’any. Pelegrinatges de famílies senceres, de col·lectius i grups de persones, i també pelegrinatges individuals. Visites no tan sols de gent de l’illa, si no també de molts antres que viatgen fins aquí amb l’objectiu o amb la idea de visitar Sencelles i el seu convent. Un gran nombre venen a peu des de els seus llocs d’origen, la majoria visiten la Casa de Caritat i el petit museu de la Beata, no n’hi ha cap que s’entorni sense haver-li presentat les seves intencions o accions gràcies. Molts deixen algunes misses encomanades per aplicar en sufragi d’aquells essers estimats que ja falten o per demanar la salut per aquells altres que es veuen mancats d’aquesta. D’altres demanen per encendre un ciri o compareixen amb un ramell. N’hi ha també que, enmig de les seves possibilitats, deixen un donatiu perquè la causa de canonització de Sor Francinaina vagi endavant. De tot això en prenen nota les monges de la Caritat. Tot això és un fenomen que mai ningú podrà ignorar o negar, de tal manera que hem considerat que a la nostra crònica també se valia bé deixar-ne constància. Molts d’aquests pelegrinatges es complementen amb una visita a la nostra Parròquia, principalment els més nombrosos com ara romeries populars, trobades dels alumnats dels col·legis de la Congregació de GG de la Caritat, grups de parròquies, etc. Cal recordar que l’església de Sencelles conserva records històrics de la Beata que desperten la curiositat dels seus devots i visitants com son la pila on fou batejada, la capella de Santa Catalina Thomàs, el monument de Jaume Mir i la imatge de Mateu Forteza, el tapís que fou col·locat a la façana de la Basílica del Vaticà amb motiu de la Beatificació, etc. A mode d’exemple i per il·lustrar les nostres paraules adjuntam la fotografia que es feu un bon grup de parroquians de Son Roca que peregrinaren a Sencelles fa uns mesos acompanyats del seu rector i d’un bon nombre de Germanes de la Caritat.

pelegrins-son-roca

Solemnitat del Corpus Christi.

Dissabte dia 6 de juny, desplegant excepcionals recursos humans i fent us de la més polida solemnitat, celebràrem a la nostra Parròquia la festa colenda del Corpus Christi. Per a l’ocasió l’església s’omplí de gent, superant la concurrència d’anys anteriors així com ens feren observar alguns dels presents. Presidí l’ofici Mossèn Joan Carles Cànovas, vicari parroquial de Binissalem. Acte seguit es va celebrar la preceptiva processó amb el Santíssim Sagrament pels carrers de costum, que no falta dir que una vegada més es convertiren en una veritable jardí mercès a la implicació i el bon gust del veïnatge. Hi desfilaren les banderes de les obreries de Sant Antoni Abat, Santa Àgueda, Mare de Déu del Carme, Mare de Déu del Roser, Associació de la Visita Domiciliaria de la Sagrada Família, Nom de Jesús i del Santíssim Sagrament. Els nins i nines de la Primera Comunió, i els pendons de les Filles de la Puríssima, Congregació de Mares Cristianes, Congregació del Cor Jesús i de la Secció Adoradora Nocturna de Sencelles. L’escolania amb creu alçada, banderoles i cirials, el Santíssim Sagrament (que tothora sigui beneït i alabat) sota pal·li i portat en la majestuosa custòdia major de la nostra Parròquia. Com es costum, una vegada la processó va arribar a l’indret de la Creu de s’Era d’en Pelat es va verificar la benedicció eucarística als quatre punts cardinals del nostre terme de Sencelles, als fruits i a l’activitat que s’hi desenvolupa. El retorn a l’església com sempre fou triomfat com el mateix Jesús Eucaristia mereix, sublim, apoteòsic... Mentre el Santíssim, acompanyat de totes les banderes, feia la seva entrada començaren a sonar tota sort de campanetes, s’il·luminaren les capelles i llantoners, l’orgue amb tota la seva trompeteria imponent desgranava les millors notes musicals i de la tribuna del cor, un grup de cantadores deixaven caure una espectacular pluja de pètals de rosa. Aquesta és la nostra manera particular de celebrar a Sencelles la solemne processó del Corpus Christi; processó i festa que d’una anys ençà, veritablement podem constatar que gaudeix de saludable pujança.

corpus1

Estrena d’un nou estendard.

Durant la processó del Corpus l’Associació de la Visita Domiciliaria de la Sagrada Família de la nostra Parròquia va estrenar un nou estendard ofert per l’associat J.Ll.S., cosit per na Virtudes Alabarces i que la nit anterior havia beneït Mn. Guillem Feliu, rector de Sencelles. Fabricat amb tela de vellut de colors cru i granat, mostra un medalló central amb una bella imatge antiga de la Santa Família de Nazaret. A la processó el portaren, en representació de la Junta de Zeladores Catalina Fiol Coll, Catalina Ferrer Cirer i Maria Vich Cirer. Els padrins joves d’aquesta nova peça que ve a enriquir un poc més el nostre patrimoni foren els germanets Maria Assumpta i Toni, fills del matrimoni Josep Planas i Fuster, de Jornets, i de Maria Concepció Homar i Ferrer de Sant Jordi.

corpus2

Servei d’informació de la Parròquia de Sencelles.

Coincidint també amb la festa del Corpus es va posar en marxa un nou servei d’informació al que hi pot accedir qualsevol persona vinculada amb la nostra Parròquia: feligresos, catequistes, agents de pastoral, voluntaris de qualsevol grup, etc.

Si tens adreça de correu electrònic tu també pots donar-te d’alta i rebràs puntualment notícies, informacions, avisos parroquials, comunicats, etc. Sens dubte aquest nou servei serà de gran utilitat per mantenir activa la comunicació entre tots. Vos podeu donar d’alta enviant un correu electrònic sol·licitant-ho a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Vigília de les Espigues a Bunyola.

Un cop més totes les seccions de l’Adoració Nocturna de Mallorca s’aplegaren en la festa de la Vigília de les Espigues. En aquesta edició fou celebrada la nit del 27 al 28 de juny i acollida per la pintoresca vila de Bunyola. Una vegada més el matrimoni d’adoradors nocturns, en Llorenç Arrom i na Magdalena Bestard de Can Revull, hi feren desplegar la bandera de la nostra secció i així Sencelles fou representada en aquest magna encontra anual de devots adoradors de l’Eucaristia. Presidí la festa el Sr. Bisbe de Mallorca i poc abans de començar la Vigília a la mateixa església parroquial de Sant Mateu de Bunyola hi fou presentat el segon volum de la centenària història de l’Adoració Nocturna de Mallorca que, com el primer, inclou interessantíssima documentació referent al nostre poble i la nostra secció.

Festes de Sant Pere, Apòstol, titular de la nostra Parròquia.

Dia 29 de juny l’Església celebra la diada dels Apòstols Sant Pere i Sant Pau, el primer titular de la Parròquia de Sencelles, i ambdós, columnes on es fonamenta la nostra fe. Així dons la nostra comunitat es va vestir com cada any de festa per celebrar al sant que la presideix des de el mateix dia de la fundació. Els actes van començar la nit anterior amb un animat festival, ja tradicional, a la Plaça de la Vila organitzat pel Club d’Esplai. El dia de la festa hi va haver l’ofici solemne que presidí el Sr. Rector. Durant l’Ofertori la concurrència va passar a venerar les relíquies de Sant Pere.

Concert d’orgue.

Menció a part mereix el concert d’orgue del divendres dia 3 de juliol amb que quedaven concloses les festes de Sant Pere. Anà a càrrec del nostre magistral organista Bartomeu Mut i Llabrés, qui per l’ocasió es feu acompanyar de Schola Gregoriana de Mallorca, dirigida per Sebastià Melià, i del baixonista Pere Caselles. Amb el títol “Mestres organistes de la corona catalanoaragonesa del segle XVII”, formava part d’un projecte d’estudis del màster Musicologia, Educació Musical i Interpretació de la Música Antiga dut a terme a l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

S’interpretà una mostra de la música per orgue que es feia des de la segona meitat del s. XVI i en el s. XVII, dins el marc de la corona catalanoaragonesa, a Aragó, Catalunya, València i les Illes. S’hi sentiren obres de Bruna, Cabanilles, Ximénez, Sola i Aguilera de Heredia.

Parafrasejant com se devia fer a l’època, s’interpretà la música en alternatim, l’alternança de parts musicals entre l’orgue i l’schola cantorum, que era sustentada pel baixó. Gran part de la música que s’hi escoltà ens ha arribat a través d’un tipus de notació anomenada xifra. És un sistema especial de notació que prescindeix de les notes musicals figurades i les substitueix per nombres o lletres acompanyades d’altres signes. Aquest tipus de notació permetia poder interpretar un instrument o de tecla o de corda polsada sense grans coneixements musicals, a la vegada que permetia estalviar paper ja que es redueix considerablement l’espai que ocupa la música. Aquest ha estat el tema d’estudi del projecte de màster, que ha consistit en l’estudi del manuscrit Fons GLL730, pertanyent al Fons Gabriel Llabrés i Quintana, de l’Arxiu Municipal de Palma, un document que s’havia perdut i que s’ha retrobat arrel d’aquest estudi. El concert acabà la participació activa del públic quan a la darrera obra cantà juntament amb l’schola l’himne Pange Lingua more hispano alternat amb el Tiento sobre Pange Lingua punto alto de Joan Cabanilles.

concert mestres organistes-2

Campament d’estiu.

Aquest mateix dia un estol de nins i nines partiren de campament acompanyats del sempre vigilant equip de monitores del nostre Club d’Esplai “Sa Roqueta”. Aquest any el lloc elegit per hostatjar-se fou el cassal de colònies de Sant Ramon de Penyafort de la parròquia del Port de Sóller. Les activitats que s’hi realitzaren, tallers, jocs, sortides, banys a la platja, etc. van mantenir ben animats i alegres a tots els participants, tal com demostra algunes de les fotografies que, durant els dies que durà el campament, ens feren arribar les monitores.

campament-estiu-2015

Sopar de col·laboradors parroquials.

Per segon any la nostra parròquia va organitzar un sopar d’agraïment per a tots els que col·laboren amb les diverses activitats que s’hi realitzen. Aquest cop la cita fou el passat dia 15 de juliol a Ruberts. El nombre d’un centenar de persones que ens hi aplegarem demostra sens dubte que tenim una parròquia ben viva i animada. Hi eren representats els grups d’animació litúrgica, escolania, coro, equip de catequistes, Càritas, grup d’esplai, consell d’economia, Consell Parroquial, grup de capelleres i netejadores, i altres col·laboradors i col·laboradores. Donat que ens trobàvem a les vespres de la festa de la Mare de Déu del Carme, la trobada va començar amb una pregaria mariana a l’Oratori de Ruberts. Abans d’acabar el senyor Rector va dirigir unes vitenques paraules de reconeixement i agraïment per totes les persones que dediquen part del seu temps lliure a la nostra Església local i tots passàrem a venerar la imatge de la Mare de Déu del Carme. Acte a seguit a la plaça compartirem el sopar, amb bona companyia i animat ambient.

colaboradors-parroquials-sopar-ruberts

Festa de la Mare de Déu del Carme.

El mateix llogaret de Ruberts, dia 16 de juliol, va solemnitzar la seva festa patronal que des de sempre dedica a la Mare de Déu del Carme. Tanta és la gent que té devoció per participar-hi que una vegada més l’ofici solemne es va haver de celebrar a l’exterior de l’església. Presidí Mossèn Guillem Feliu, rector de Sencelles i el cor parroquial hi va participar amb els seus cants. S’hi feu pressent una comissió de l’Ajuntament encapçalada pel senyor Joan Carles Verd, batle, la qual ocupava els llocs de més preferència. El moment més agradós de la celebració i que més emociona als ruberters i als devots de la Mare de Déu és el de l’Oferta en que tothom passa a venerar la imatge de la Patrona i es canten els seus goigs.

Acabada la festa litúrgica començà la festa popular. Animada pel grup nostrat de “Qanarusa”, la rotllada de balladors i balladores que ocupaven el bell mig de la plaça, a cada moment es feia valer més i més. No hi mancaren les coques, les ensaïmades i el gelat per obsequiar a tots els presents. I també les populars rifes que, juntament amb el que es va treure de la col·lecta de l’ofici i del bar de les festes, aportaren una generosa partida als fons de la conservació de l’Oratori de la Mare de Déu del Carme.

Festes de la Mare de Déu d’Agost.

Quan l’estiu es troba en un dels seus punts més àlgids el nostre poble està ben disposat per celebrar la seva festa major d’estiu, dedicada a l’Assumpció de la Mare de Déu. Dins un amplíssim programa d’activitats culturals, esportives, musicals, lúdiques i d’esbarjo, organitzades per l’Ajuntament de Sencelles, hi tingué cabuda destacada la celebració litúrgica. Un cop més fou anunciada vuit dies abans, amb la pujada de “Na Fideva” en el campanar i amb una bona repicada de campanes. Aquesta actuació es repeteix un any i un altre, i no sabem des de quant, el dia de Sant Domingo a les tres en punt del capvespre. La nostra Parròquia i els sencellers que estimem les nostres festes i els nostres costums, hem d’agrair als jovençans que desafiant la calorada que normalment fa aquests dies i en aquestes hores, enfilen les escales del campanar per col·locar les banderes.

Dia 15 a les 11:30 del matí celebrarem solemnement l’ofici major de les festes de la Mare de Déu d’Agost. Pocs minuts abans de començar i quan l’església parroquial era plena de gom en gom, hi feu la seva entrada una nodrida representació de la Corporació Municipal de Sencelles que encapçalava el Sr. Batle i que es feia acompanyar per les nostres típiques xeremies. Presidí l’ofici el Reverend Pare Guardià del Convent de framenors Caputxins de Ciutat, Fra Josep Maria Segarra, qui predicà un eloqüent sermó i arribà al nostre poble en companyia de Fra Lluis Àngel Arrom, un altre caputxí d’ascendència sencellera (el seu padrí era de Can Randa). Contribuïren a la magnificència de la festa litúrgica la presència dels concelebrants, la participació de la nostra escolania parroquial, la de la vitenca Coral Sor Francinaina i la dels membres de l’agrupació “Es Jonc” que ballaren a l’Oferta.

La imatge de la Mare de Déu Morta.

Un any més, durant la vuitada de l’Assumpció, quedà exposada en el bell mig de l’església parroquial la imatge de la Mare de Déu Morta i aquesta, altre vegada, entrà en el circuit proposat pel Consell de Mallorca per tal de visitar un bon nombre de llits de la Mare de Déu d’arreu de l’illa. El mateix dia de la festa una cinquantena grossa de membres de les associacions ciutadanes d’ARCA i Amics del Patrimoni, vingueren a Sencelles per conèixer de primera mà la nostra figura jacent i la seva història. Guiava el grup l’expert en la temàtica Gabriel Barceló. La nostra Parròquia va voler complaure als visitants tot oferint-los una petita mostra d’alguns elements relacionats amb la festa i la devoció assumpcionista en el nostre poble: el sepulcre de la capella de Sant Joan amb els apòstols, obra de M. López, que durant tot l’any guarda la imatge; una de les antigues portes ara conservada al despatx de la casa rectoral; el graciós llitet de l’oratori de Ruberts; algunes làmines que reprodueixen fotografies antigues del monumental llit de Sencelles, d’estil neoclàssic i que ara no conservam en bona part, extretes de l’àlbum de Jeroni Juan... Els visitants seguiren el seu recorregut a la Parròquia de Binissalem on s’hi conserva el riquíssim conjunt històric provinent del desaparegut convent de Sant Domingo de Palma.

Festa de la Mare de Déu Reina.

El dissabte dia 22, festa de la Mare de Déu Reina i conclusió de la vuitada litúrgica de l’Assumpció, la nostra Parròquia va rebre la visita excepcional del monjo benedictí Dom Manel Gasch, majordom de l’Abadia de Montserrat, el qual es trobava a Mallorca passant uns dies. Presidí la missa vespertina. El convidà a venir a Sencelles Mossèn Rafel Mas, el qual aquest mateix cap de setmana s’acomiadava de la nostra parròquia després de set mesos de presència i de bon servei a la nostra Parròquia.

Festa de la Mare de Déu dels Dolors.

Dia 15 de setembre ve marcat en el calendari amb la festa de la Mare de Déu dels Dolors que a Sencelles hi té el seu caire especial. Celebrem la festa de la titular del Convent de la Caritat. Aquest mateix dia a les vuit del vespre s’hi celebrà una missa solemne que presidí Mossèn Gabriel Ramis, vicepostulador de la Causa de Canonització de la Beata Francinaina.

Canonització del Juníper Serra.

Dia 23 de setembre proppassat la nostra Església Diocesana de Mallorca escrigué amb lletra polida una altre de les pàgines de les seva història, en veure com el Sant Pare Francesc canonitzava a un altre dels fills d’aquesta terra, el franciscà menoret Beat Juníper Serra. Mentre la multitudinària i solemne celebració es desenvolupava en el Santuari Nacional de la Immaculada Concepció de la ciutat nord americana de Washington, les campanes de la nostra Parròquia anunciaven el goig de l’esdeveniment, unint-se a la repicada general que es feu des de tots els campanars de la Vila de Petra (església parroquial, convent de pares franciscans i santuari de Bonany) i en els demés campanars de les parròquies del nostre Arxiprestat del Pla. A les misses del cap de setmana següent s’invocà al novell sant mallorquí i franciscà.

Festa de Sant Vicenç de Paül.

Quasi a les acaballes del mes de setembre i quan ja hem acomiadat l’estiu, encara som a temps a celebrar una altre festa ben emotiva i que no podem deixar passar per alt, la de Sant Vicenç, patró de la Congregació de les Germanes de la Caritat. Dia 27 a les 11:30h. a la Capella del Convent de la Caritat celebrarem l’Eucaristia solemne d’acció de gràcies pels beneficis que aquesta Congregació ha aportat i segueix aportant a Sencelles. Presidí el Pare Hipòlit, missioner dels Sagrats Cors de Jesús i Maria, de la comunitat de Sant Honorat (Randa). S’hi feu present les dues comunitats de monges de la Caritat establertes a Sencelles, la del Convent i la de la Residència Sor Francinaina. Un grupet de cantadores, amb la seva aportació i acompanyades per mestre Tomeu Mut a l’harmònium, animaren la celebració litúrgica. És ben habitual que en aquesta festa cada any hi concorri un bon estol d’antigues alumnes de ca ses Monges les quals una vegada acabada la celebració i mentre la gent passava a venerar la imatge de Sant Vinceç que per a la ocasió era col·locada a l’altar, cantaren el popular himne “Apóstol de Caridad”. I tot va acabar de bona manera, amb un senzill refresc que les monges oferiren als que participaren de la celebració.

Canvi d’horari de les misses dominicals.

A partir del primer diumenge d’octubre les misses del matí que fins ara celebràvem a les 11:30 i que anomenem “l’ofici”, passaren a celebrar-se una hora abans, és a dir a les 10:30h. Aquest canvi permetrà conciliar millor la combinació d’horaris de culte de les parròquies de Sencelles i Costitx i d’aquesta manera també, al capellà que haurà de dir les misses l’hi permetrà poder atendre amb més atenció i menys preses a la gent que ho sol·liciti. Amb tot això creim també, que una estona de la presencia del capellà conversant amb els feligresos pot esser enriquidor per a tots.

Canvi de rector de Sencelles.

Durant l’estiu s’avençà que la nostra Parròquia hauria de viure un canvi de rector. El que ho ha estat durant els darrers 15 mesos, Mossèn Guillem Feliu i Ramis, havia plantejat al Sr. Bisbe la possibilitat de només encuidar-se de dues de les quatre parròquies que fins ara hem anat juntes en Unitat de Pastoral (Sineu, Sencelles, Llubí i Costitx). Atesa la seva petició, d’ara endavant Mossèn Feliu serà rector de Sineu i Llubí. Mentres que per Sencelles i Costitx, el passat dissabte dia 12 de setembre, Monsenyor Javier Salinas signava el nomenament de rector a favor de Mossèn Joan Pons i Payeras, fins ara rector de Sa Pobla. El diumenge dia 13 Mn. Pons s’acomiadava de la que fins ara ha estat la seva parròquia i la notícia del nomenament fou anunciada a Sencelles a totes les misses dominicals. Des de el mateix dia a totes les misses es feu una pregària especial per preparar la seva rebuda. Quan surti publicat tot això, Don Joan farà pocs dies que serà entre nosaltres i d’aquesta manera podrem encetar el proper noticiari parroquial. Mentre tant l’hi desitjam una bona arribada a Sencelles i una millor estança entre nosaltres.

Jordi Llabrés i Sans.


We use cookies

We use cookies on our website. Some of them are essential for the operation of the site, while others help us to improve this site and the user experience (tracking cookies). You can decide for yourself whether you want to allow cookies or not. Please note that if you reject them, you may not be able to use all the functionalities of the site.