Festes de Nadal. Matines.

Amb el goig de creients en Déu que s’ha volgut fer home a la Cova de Betlem, la comunitat cristiana de Sencelles, el passat dia 24 de desembre, no va deixar de celebrar la festa de Nadal. Les tradicionals Matines sortiren de lo més lluït. La nota més bona la va posar la gran concurrència de gent que omplia l’església, tanta que molts van haver d’estar drets durant tota la funció. El nostre temple parroquial estava engalanat de la manera que toca en aquests dies, amb els seus millors arranjaments, amb nombrosos enfilais de neules i amb els betlems tradicionals, tanmateix no podia ser d’altre manera. L’altar major era absolutament ocupat per l’Escolania Parroquial, que aquell vespre veia augmentar el seu nombre de membres amb la incorporació de vuit escolanets més, i ara ja sumen quaranta. Hi participaren també l’estol de nins i nines que participen de la catequesis escenificant un betlem vivent amb molts de pastorells que comparegueren a adorar el Bon Jesuset. Enguany va cantar la Sibil·la na Maria Francisca Crespí Bennassar i el Cant de l’Àngel na Maria Ferrer Cerdà. El Sermó de la Calenda fou predicat per el nin Miquel Vallés Sanso. Acabada la celebració, mentre el cor cantava diverses nadales, tothom va passar a adorar al Nin Jesús.

nadal-2015

La festa de Nadal a la Residència Sor Francinaina.

Tot i que el diumenge anterior a Nadal, com de costum a la Residència Sor Francinaina es va celebrar la seva festa familiar nadalenca, la mitjana festa de Nadal fou solemnitzada en el mateix lloc amb la celebració de l’Eucaristia. Els nostres majors que viuen allà i el personal que hi treball van poder participar plenament del goig d’aquestes festes i de les tradicions que en son pròpies, ja que es va comptar amb la participació de la Sibil·la, de l’Àngel anunciador i del predicador de la Calenda.

festa-residencia-26-12-15

Festa de la Sagrada Família.

Dia 27 de desembre, coincidint amb la solemnitat de la Sagrada Família la Parròquia de Sencelles va celebrar la tradicional festa nadalenca de les capelletes de la visita domiciliaria. A l’església parroquial s’hi concentraren els set cors que funcionen en el poble amb la seva respectiva zeladora i un bon nombre de famílies inscrites. Just devora l’altar major hi eren col·locades totes les capelletes. Presidí la celebració Mn. Joan Pons, el qual a l’hora de l’homilia va parlar del significat i la importància de mantenir entre nosaltres aquest costum i va exposar, també, que es tractava d’un mitjà utilíssim per ajudar a l’evangelització de les nostres famílies. En el moment de l’Ofertori, el pare de família Manuel Comas Lucena, va renovar la Consagració de les famílies de Sencelles a la Sagrada Família de Nazaret. Un cop acabada la celebració s’informà del projecte d’algunes activitats dirigides a l’apostolat familiar i que s’està estudiant ampliar els cors de set a deu, donada la demanda de famílies que se van inscrivint a la Visita i per tal d’alleugerir els circuits. 

Ràdio Maria a Sencelles.

La popular emissora Radio María dia 12 de gener va connectar les seves antenes des de Sencelles per retransmetre la missa de les 10:30 del matí a tot l’estat espanyol. Fou celebrada a la capella del Convent de la Caritat i una vegada més el nom del nostre poble i el de la nostra Beata ha estat projectat més enllà de les illes. Els responsables d’aquest mitjà de comunicació que tant de bé fa a la societat d’avui i que tants de seguidors té per tot arreu, quedaren convidats per tornar.

Mn. Joan Pons, cronista oficial de Búger.

Dijous dia 14 de gener l’Ajuntament de Búger, en sessió solemne, va investir cronista oficial al fill d’aquell poble mossèn Joan Pons, prevere i rector de les parròquies de Sencelles, Costitx i Búger. A l’acte s’hi feren presents, en representació de la Reial Associació Espanyola de Cronistes Oficials els cronistes d’Inca, senyor Gabriel Pieras, i de Sencelles, Jordi Llabrés.

Festa de Sant Antoni.

Dissabte dia 16, vigília de la festa de Sant Antoni, celebrarem les tradicionals beneïdes de Sant Antoni i el dia següent la missa en honor d’aquest sant. Sobra dir que la capella romania ben enramellada mercès al zel de la seva capellera. Tant de bo que ara, aprofitant-nos del rectorat de mossèn Joan Pons qui tantes mostres de fervor antonià va demostrar durant els anys que va romandre a la vila de Sa Pobla, puguem recuperar alguna part de l’esplendor i grandesa que antany caracteritzava aquesta festa a Sencelles.

beneides-st-antoni

Restauració del llenç de Santa Bàrbara.

Cap a finals de gener la restauradora d’art senyora Montserrat Dezcallar i el seu equip desmuntaren i s’emportaren al taller el llenç de Santa Bàrbara, col·locat a la part de l’Epístola del retaule de Sant Tomàs d’Aquino. El motiu no és altre que sotmetre’l a un procés de restauració. Aquesta iniciativa es promoguda i totalment costejada per la noble família de Maroto, marquesos de Casa Ferrandell, que tot i residir habitualment a Madrid estiuegen entre nosaltres. Amb aquest afer volen patentitzar un testimoni de l’efecte i admiració que tenen els d’aquesta casa pel nostre poble de Sencelles. A mitjans mes de febrer la feina estava ja enllestida i ara espera esser presentada a la gent i reintegrada al seu lloc original. Tant de bo que sorgeixin altres benefactors que vulguin ser mecenes i assumeixin la restauració de les altres pintures de la mateixa capella o de qualsevol obra d’art que conserva la nostra parròquia i que precisi una intervenció d’aquest tipus.

Pregària eucarística mensual a la nostra Parròquia.

L’experiència de pregària eucarística proposada per cada dissabte del temps d’Advent, té continuïtat amb l’any nou i Déu vulgui que per molts més. Cada darrer dissabte de mes, després de la missa vespertina, a la Capella del Roser, hi ha exposició solemne del Santíssim Sagrament i un bon nombre de sencellers i sencelleres que l’acompanyen amb l’oració, l’adoració i els cants. Tant de bo que, entre els que son habituals a participar-hi, sorgeixi l’embrió que restaurà a la nostra Parròquia la centenària Secció Adoradora Nocturna de Sencelles.

La Candelera, festa del moviment de Vida Creixent.

El segon dia del mes de febrer en que l’Església celebra la festa de la Presentació del Bon Jesús en el Temple o de la Mare de Déu del Candaler, el moviment diocesà de Vida Creixent fa memòria dels seus patrons Sant Simeó i Santa Anna. Enguany la celebraren en el nostre poble, on s’hi concentraren més tres-cents membres arribats en diversos autocars. La recepció fou en el Convent de la Caritat. Acte seguit i en el mateix lloc s’hi van beneir les candeles i tots, en processó, anaren a l’església parroquial. Allà, missa solemne que presidí el consiliari del moviment, mossèn Pau Oliver. Concelebraren altres preveres vinguts de diversos punts com la Vall de Sóller, Llucmajor, Manacor... La diada va acabar amb un bon dinar de companyonia.

Festa patronal de Santa Àgueda.

Dia 5 de febrer el poble de Sencelles va celebrar de bell nou la festa de la seva patrona, la màrtir siciliana Santa Àgueda. Enmig d’un programa ben complet d’activitats lúdiques i culturals, com a acte central es va celebrar a les 10.30h. del matí l’ofici solemne de la diada. Enguany fou convidat a presidir i a predicar, mossèn Pere Fiol i Tornila, prevere inquer Cronista del Bisbat de Mallorca. L’església parroquial de Sencelles, verdaderament mostrava l’aspecte propi de les grans solemnitats; la capella de la Patrona es mostrava ben il·luminada i enramellada, la bancalada plena de gent, les autoritats civils i els Obrers de Santa Àgueda ocupant seients de preferència, la litúrgia animada pels cants de la coral local i la participació de l’agrupació “Es Jonc” en el ball de l’Oferta, en el presbiteri l’escolania parroquial i diversos sacerdots concelebrants, entre ells, alguns fills de Sencelles.

Un dels moments més carregats de significança és el de l’Ofertori quan la imatge amb la relíquia de Santa Àgueda es traslladada de la seva capella a l’altar major per tal de ser presentada a la veneració de tothom en llarg besamans. Aquesta és la manera particular que tenim els sencellers per renovar el vot que feren els nostres avantpassats de venerar a la santa amb honors de patrona i agrair-li la protecció que dispensa al poble de Sencelles i els seus camps. En aquest sentit, i durant la celebració, s’han fet pregàries perquè Déu per intercessió de Santa Àgueda concedeixi a la nostra terra la gràcia d’una abundosa pluja que no faci perillar més l’anyada, ara que ens trobam enmig d’una preocupant sequera. Cal recordar que la devoció dels sencellers a la seva patrona Santa Àgueda té els seus orígens en un any en que com el d’ara els camps eren afligits per una manca d’aigua. Els avantpassats fent unes rogatives memorables van prometre a Déu que elegirien patró o patrona del poble al sant del dia en que plogués, i Ell volgué que fos precisament el dia 5 de febrer en que es celebrada a la màrtir Santa Àgueda.

Acabada la Missa s’organitzà una processó amb Santa Àgueda amb l’objectiu de beneir, a la Plaça de l’Obra, una nova capelleta de carrer dedicada a la patrona de Sencelles. És d’estètica vuitcentista i mostra una ceràmica valenciana que ha donat un devot de la santa i que ha estat realitzada a partir d’altres models existents a la nostra parròquia i estampes d’època que enviarem a l’artista valencià que la feu. Foren padrins de la benedicció els nins i nines Miquel Vallès Sansó, Antoni Zuàzaga Morro, Maria Ferrer Cerdà i Maria Eugènia Ferrer Juan. La plaça de l’obra compareixia encatifada amb brots de mata i murtra, i la nova capelleta enramellada amb rodelles de llorer i palmes, arbres relacionats amb la simbologia de la victòria del martiri. Els diaris de l’illa se’n feren ressò.

benediccio-capelleta-sta-agueda

Publicat el sermó de Santa Àgueda de mn. Antoni M. Alcover.

Dia 6 de febrer de 2016, dins el marc de les festes patronals de Santa Àgueda de Sencelles, l’església parroquial de la mateixa vila acollí l’acte de presentació del tercer volum de la Col·lecció de Monografies de la Fundació Mossèn Bartomeu Oliver. Aquest, recull la transcripció del sermó que va predicar a Sencelles l’any 1899 mossèn Antoni M. Alcover el dia de la mateixa festa.

L’acte, en el que hi va participar un nombrós públic, es va desenvolupar just en el centre del temple, entre la capella de la Patrona i la mateixa trona que ocupà el Canonge de Santa Cirga. Van intervenir mossèn Joan Pons, president de la Fundació Mn. Oliver, el senyor Joan Carles Verd, Batle de Sencelles, la senyora Maria Magdalena Gelabert, Directora Gerent de la Institució Pública Antoni M. Alcover de Manacor, el senyor Jordi Llabrés, cronista oficial de Sencelles i coordinador del treball, i mossèn Francesc Vicens qui, juntament amb el seminarista manacorí Joan Miquel Riera fou el que va trobar, casualment, el manuscrit original del sermó entre els papers d’Alcover que es guarden a l’Arxiu del Regne de Mallorca. L’edició del llibre ha estat conjunt entre la fundació que porta el nom del prevere senceller i la institució dedicada a Mossèn Alcover.

Acte seguit fou inaugurada una exposició dedicada a Antoni Maria Alcover, en la que s’hi podien veure fins a deu panells explicatius de la seva vida i les obres que ens va llegar, així com dues vitrines en les que s’hi exposava material documental, bibliogràfic i fotogràfic referent a la relació entre el mateix canonge i el poble de Sencelles.

monografia-fundacio-bartomeu-oliver-sermo-alcover

Preparant una peregrinació a Lourdes.

Donant resposta a un prec que ens feien algunes persones, la primera setmana del mes de maig (del 3 al 7), per cert consagrat a Maria, partirem en pelegrinatge si Déu vol al santuari francès de la Mare de Déu de Lourdes. Les persones interessades en rebre més informació o participar-hi es poden dirigir a Jordi Llabrés (telf. 696 66 49 50). El preu del viatge (en pensió completa) és de 399 euros.

Celebracions quaresmals a la nostra Parròquia.

Dia 10 de febrer iniciarem la Santa Quaresma, temps que convida a la conversió i que ens condueix i ens prepara per les grans celebracions de la Pasqua. El Dimecres Cendra la missa amb imposició de la cendra es va celebrar a la Capella del Roser i fou molt participada. Cada divendres a les 20h. a la Parròquia s’ha celebrat l’exercici del Via-Crucis, a Mallorca conegut amb el nom popular d’els Passos. Això ha permès que els quadres que representen les catorze estacions hagin retornat al seu lloc, després de que fa uns anys fossin retirades. I el primer cap de setmana d’aquest temps fou convidat a mossèn Pere Fons a predicar un sermó quaresmal. Les confraries que participen a les nostres processons han esta convocades a dues trobades per tal de formar-se i intentar créixer, no només en nombre de participants, si no també en esperit. Desitgem que tot això doni uns autèntics fruits espirituals als feligresos de la nostra Parròquia i que puguem viure com cal els dies sants i els dies joiosos de la Resurrecció de nostre Senyor. De tot això ja en donarem comptes la propera vegada

 

Jordi Llabrés i Sans.


We use cookies

We use cookies on our website. Some of them are essential for the operation of the site, while others help us to improve this site and the user experience (tracking cookies). You can decide for yourself whether you want to allow cookies or not. Please note that if you reject them, you may not be able to use all the functionalities of the site.