Aquesta és la segona vegada que es presenta de cap de llista, i semblava que el seu grup tenia la norma de permetre només 4 anys per persona electa?
Sí, segons aquell acord del 2015 ara només podria anar de segon. En aquell context sociopolític pensàrem que aquella era la millor manera per garantir la renovació política.
Després de quatre anys de rodatge i veient que mantenc la il·lusió i em continuen brollant les idees i les ganes de continuar fent propostes per millorar la vida al nostro municipi, el meu grup ha canviat l’acord i m’ha demanat que em torni a presentar.
I com que na Carme Reynés, l’anterior regidora, també s’ha engrescat, per anar de segona: farem un bon equip.
La seva agrupació d’electors ha governat amb pacte durant els darrers 8 anys. Que no han pogut fer que en aquest proper mandat voldrien aconseguir?
Desenvolupar el recent acord per fer un control ètic de les colònies de moixos urbanes i de fora vila amb el mètode científic CER (Captura Esterilització i Retorn).
Aquesta era l’única línia vermella pendent de travessar. A la fi, els nostros arguments i informes han convençut al batle i ja hem començat la campanya de castració amb les veïnades i veïnats.
La seva agrupació semblava l’hereva de l’antiga candidatura d’Esquerra Unida - Els Verds, però enguany Esquerra Unida (EU) es presenta amb coalició amb MÉS. Hi ha una explicació?
Noltros no podem xerrar per EU-Balears. Sí de la trajectòria comuna amb EU-Sencelles què vàrem decidir conjuntament constituir Volem Sencelles.
Durant el procés vàrem mantenir contacte amb totes les forces progressistes (també amb MÉS) per fer una candidatura única d'esquerres per a Sencelles.
Cal dir que, fa un parell d’anys, MÉS ens proposà la possibilitat de fer una coalició i noltros vàrem dir que estàvem oberts/es, però que ho havíem de xerrar amb temps.
Què necessita el municipi de Sencelles?
La ronda que ara és el Consell Insular qui ens farà la proposta, que trobam que ha de ser pel sud, perquè és l’única que lleva el trànsit de totes les carreteres.
Però com que no podem esperar, estem elaborant un Pla Participatiu de Mobilitat Urbana Sostenible per capgirar la piràmide de la mobilitat i posar a les persones primer… i amb una inversió assumible.
Volem fer els carrers residencials perquè els carrers siguin segurs, inclòs els principals, limitant la velocitat a 20, posant sistemes per pacificar el trànsit, elevacions del paviment als encreuaments i zones estretes, jardineres per evitar trams molt rectes i reductors de velocitat.
Volem un poble més viu i segur perquè totes les generacions gaudeixin dels nostros carrers amb tranquil·litat, fomentant la vida al carrer, el comerç i camins escolars segurs.
També volem més freqüències de busos a primera i última hora, i una nova línia d’Inca-Sencelles-Estació Santa Maria, que passi a cercar els joves de l’institut de Sineu, amplii les freqüències d’Inca i potencii l’ús del tren.
A més a més, volem fer rènting col·lectiu de cotxes elèctrics per la gent que empra poc el cotxe i bicicletes elèctriques per millorar la mobilitat dels llogarets (gratuïtes pels sencellers/es però no pels turistes).
Què li sobra al municipi de Sencelles?
L’incivisme, la gent que llença fems pels camins i carrers, que no recull els excrements ni neteja els pixums dels cans, que pinta els senyals de Sencelles-Biniali no tolera la violència masclista: la gent que se'n fot del poble i trepitja als altres.
Quins errors ha tengut l'actual pacte de govern de Volem Sencelles amb El Pi i Socialistes?
Hem fet la plaça de la Vila de forma participativa, però no prou. A part que el trispol és una gran errada, s’hauria d’haver fet participatiu el tram de carrer que xapa la plaça i fa que les pèrgoles l’estrenyen massa i quedi una plaça massa petita per fer totes les activitats que necessitam: el que canviaríem en canviar el trispol.
Recolzar encara més el Moviment Feminista de Sencelles, que fent xarxa amb les persones majors, l’escola i altres associacions han ajuntat més de 200 persones el 25N: el municipi ha d’entendre que feminisme no és femellisme, és igualtat.
I quins encerts?
A la fi tenim una plaça al nucli de Sencelles, on trobar-nos i fer poble!
Tenim un Ajuntament que treballa per ser més proper, per donar millors serveis…
Obert a les propostes de millora, a potenciar el benestar animal i el feminisme, la sostenibilitat (projectant un espai de segona oportunitat al punt verd, cedint totes les teulades municipals i projectant porxades amb plaques solars a l’escola a la plaça Nova…) o la cultura (negociant la compra d’Osca on fer un auditori).
Tenim El Pi al capdavant de l’equip de govern, que cerca l’entesa amb dos grups d’esquerra, perquè puguem dur a terme totes les nostres propostes. Inclús les del teixit associatiu, amb projectes com La Benzinera o per decidir els usos del Convent de Biniali o de Can Bril-Escoles Velles.
Quin seria el projecte estrella de la vostra candidatura?
Promocionar el patrimoni cultural i natural de Sencelles amb el visitsencelles.com, plafons i futurs quadernets, els restaurants, bars, cellers i allotjaments, perquè els/les sencellers/es, les persones nouvingudes i els turistes, coneguin els nostros tresors amb les rutes circulars i temàtiques, culturals, naturalistes i arqueològiques i les noves rutes urbanes i de la Beata.
Si la majoria de la població del nostre municipi no viu al nucli de Sencelles…
Més de la meitat de la població de Sencelles viu al fora vila i la majoria viu en habitatges fora d’ordenació, però se’ls maltracta a tots per igual.
Volem lluitar perquè puguem donar serveis d’aigua, recollida de fems i permetre un mínim de reformes de salubritat i adaptació a l’emergència climàtica.
Per què creu que l'electorat ha de confiar en la seva proposta?
Perquè noltros som gent fenera, amb ganes de continuar aportant la nostra mirada d’esquerres, feminista, ecologista i participativa, per posar les persones al centre, no per dividir el poble en bandos, sinó per cohesionar la comunitat: fer poble.
Voldria afegir res més?
Creiem que la societat ha d’avançar capgirant la piràmide de la democràcia per posar les persones primer i potenciar una democràcia municipalista, mancomunada.
Igual que les mancomunitats estan al servei dels municipis, ho haurien d’estar els consells insulars i governs, per facilitar i gestionar les polítiques dels ajuntaments: les institucions amb més proximitat amb la ciutadania, les de més capacitat democràtica.
D’aquesta manera descentralitzada podríem garantir la sobirania democràtica, econòmica i territorial, perquè podríem defugir la pressió dels lobbies econòmics i regular l’economia, per poder regular el consum i la producció, l’habitatge, el mercat laboral… per alliberar totalment la democràcia, perquè ara és una oligocràcia: la dictadura encoberta dels poders econòmics.