ESGLÉSIA NOTÍCIA

La funció primordial d’una crònica i del cronista que la redacta és deixar constància d’aquells esdeveniments que hom considera dignes d’esser enregistrats en la memòria col·lectiva del poble. S’entén que es va redactant seguint un ordre temporal o cronològic de com han succeït els fets; la paraula crònica procedeix del llatí “chronica” i a la vegada aquesta té un antecedent etimològic en el concepte grec “Kronika biblios”, o sigui llibres que segueixen l’ordre del temps.

D’aquesta manera els nostres arxius i depòsits documentals s’enriqueixen amb reculls valuosíssims de cròniques que amb el temps s’han convertit en eina útil per a historiadors, sociòlegs, investigadors, etc. L’únic objecte que perseguim des de aquestes ratlles de crònica o noticiari parroquial és aquest mateix de deixar constància de l’activitat que és du a terme en el sí de l’Església local de Sencelles, activitat que és animada pels diversos grups de persones que l’integren, i que gràcies a Déu gaudeix de bona salut, tal com podeu constatar.

Festa de Cas Canar

A punt d’acabar el mes d’agost les gent del llogaret de Cas Canar es va vestir de festa per honorar al sant que tenen per patró, l’Apòstol Bartomeu. Acompanyaren als veïns i veïnes d’aquell lloc un bon estol de gent de Sencelles, una comissió de les nostres autoritats municipals encapçalades pel Sr. Batle i una altre de la Parròquia. Allí hi celebrarem l’Eucaristia que sempre és i serà el gest festiu i agraït de tots els cristians.

Oració per la Pau en el món i per les necessitats de la nostra societat

A totes les misses del cap de setmana del 7 i 8 de setembre, en comunió amb l’Església Universal i tal com havia demanat el Papa Francesc, invocarem a Santa Maria, Reina de la Pau, i vam fer oració per la Pau a Síria, en el Mitjà Orient i a tot el món.

Després, i així com han anat sorgint les necessitats de la nostra societat s’han tingut també molt presents en la oració de les nostres celebracions. Durant 4 setmanes seguides a totes les misses dominicals es va pregar perquè s’arribés a un diàleg entre les parts que discutien i eren afectades per el famós TIL, Tractament Integrat de Llengües.

I tot coincidint amb el Dia Mundial de Lluita contra el Càncer de Mama (19 d’octubre) a les misses es feu oració per les dones de Sencelles i del mon sencer que sofreixen per aquesta malaltia. S’invocà la salut per totes elles, a Déu per intercessió de la nostra Patrona Santa Àgueda, que és l’advocada universal per aquesta malaltia.

Centenari de la Parròquia de Costitx

Aquest mateixos dies, també hi afegirem una pregària i acció de gràcies per la parròquia germana nostra de Santa Maria de Costitx, que tot just celebrava el primer centenari de la seva creació i emancipació de la de Sencelles. Això ocorria l’any 1913 dins el marc de l’Arreglo Parroquial que va promoure el Bisbe de Mallorca Don Pere Joan Campins i Barceló. Els actes commemoratius en el poble de Costitx s’han succeït durant tot l’any; celebracions, actes culturals, una exposició d’art sacre, conferències i l’edició d’una publicació que recull el treball de qui signa aquesta crònica, titulat: “Santa Maria de Costitx. La seva Parròquia i el seu Santuari”. No convé que oblidem mai els vincles històrics que sempre han unit aquests dos pobles, tant a nivells socials com de religió.

Primera visita del Bisbe Xavier a Sencelles i reunió amb l’Associació Tia Xiroia

Talment un peregrí més, dels milers que cada any venen a Sencelles, el passat dia 18 de setembre el nostre Bisbe de Mallorca, Monsenyor Xavier Salinas i Viñals, feu un espai en la seva agenda per visitar el Sepulcre de la Beata Francinaina i conèixer més i millor la seva figura i el Convent de la Caritat. A les 17:30h. va arribar i fou rebut a la portaria del Convent pel nostre Rector i pel Vicari, per les Germanes de la Caritat de Sencelles i per tots els membres de l’Associació Tia Xiroia. En primer lloc es va dirigir a la Capella i feu uns moments de pregària davant el Sagrari i davant el Sepulcre. Després va recorre les dependències del Convent, escoltant amb molta atenció les explicacions que en tot moment l’hi oferien les monges de la Caritat i per acabar va mantenir una reunió amb els membres de la dita Associació, en la que s’hi feu visible un ambient molt proper i cordial. Durant aquesta se l’hi va explicar breument la trajectòria del grup que vetlla per mantenir encès el llum de la devoció a la Beata i per exposar-li els projectes que tenim en marxa de cara a les properes festes del 27 de Febrer i de cara a un futur més ample. El Sr. Bisbe fou obsequiat amb uns llibres de la Beata, que va rebre amb mostres de molta satisfacció. Abans de partir de Sencelles Don Xavier volgué visitar la Residència de persones majors, allà hi fou rebut per la comunitat de Germanes que en tenen cura, pels mateixos residents, alguns membres del Patronat de la Fundació Hospital Sant Francesc d’Assis i pel personal que hi treballa.

Sopar a Ruberts a favor de la restauració de les campanes d’aquell oratori

Dins la campanya per recaptar fons per acabar de pagar el cost que ha suposat la restauració de les campanes de l’Oratori de la Mare de Déu del Carme, el dissabte dia 21 de setembre es va dur a terme a Ruberts un sopar popular. Que el capvespre d’aquell dia que donava la benvinguda a la tardor, fos ben plujós, no fou impediment perquè s’hi apleguessin un centenar gros de persones. La gent va ocupar el saló de l’antic convent de Ruberts i els més valents, que la fresca de la nit no els feia por, ompliren unes quantes taules de la plaça. Els beneficis foren prou satisfactoris, suposaren un poc més mil euros, quantitat que fa que actualment el deute pendent sigui de 2.000 euros, dels 9.500 que va costar el projecte. Amb motiu d’aquesta restauració s’han editat unes estampes a color que reprodueixen el llenç de la Mare de Déu del Carme que presideix l’Oratori i que foren repartides aquest mateix dia entre els assistents al sopar benèfic.

016

Club d’Esplai “Sa Roqueta”

Amb mires a la posada en marxa del nostre Club d’Esplai Parroquial, a partir d’una renovació total de les seves estructures, la nostra Parròquia va organitzar per els dies 21 i 22 de setembre unes convivències per a joves i al·lotes que tenen interès de formar l’equip de monitors. En total foren catorze les persones que hi participaren, hostatjant-se a la rectoria de Son Serra de Marina. A partir d’aquell moment va començar la feina per fer efectiu aquest projecte que d’ara endavant es dirà Club d’Esplai “Sa Roqueta”. El dia 5 d’octubre es va fer a la Plaça de la Vila una festa de presentació per tots els nins i nines que va resultar un èxit de participació i del que IB3 TV se’n feu ressò. Ja el dissabte dia 19 s’iniciaren les activitats d’aquest curs amb una trentena de nins i nines inscrits.

Festa de Sant Vicenç de Paul

Un any més les Germanes de la Caritat del nostre poble volgueren solemnitzar el patró de la seva Congregació, Sant Vicenç de Paul. El dia de la festa, el 27 de setembre, al Convent s’hi va celebrar missa solemne presidida pel Sr. Rector i concelebrada pel Vicari Parroquial, P. Ripoll. La gent que hi assistí omplia bé la capella i, un cop acabada la celebració, mentre es cantava el popular himne “Apóstol de Caridad”, tothom va passar a venerar la figura de Sant Vicenç, col·locada a l’altar per la ocasió. Les monges obsequiaren als presents amb galetes dolces i mistela a voler, com tenen costum de fer-ho. L’ocasió d’escriure aquesta crònica ens permet recordar, en paraules d’agraïment, que les Germanes de la Caritat son presents en el nostre poble de Sencelles, des de fa 162 anys i que actualment hi presten el seu servei a partir de les dues comunitats establertes, la del Convent de la Caritat i la de la Residència “Sor Francinaina Cirer” per persones majors.

Recollida d’aliments pel Rebost de Càritas Parroquial

Dia 5 d’octubre el Club de Rotaris de Mallorca es mobilitzaren amb més de 1600 voluntaris de Càritas i del Banc d’Aliments per recollir a diversos supermercats de l’Illa més de 82 tones de menjar. Càritas Parroquial de Sencelles es va sumar en aquesta campanya fent la seva pròpia recollida d’aliments, durant tot el dia, en el supermercat “Aprop” de Sencelles. Tot i que els resultats, en el nostre poble, no foren els esperats, tant la iniciativa com la generositat rebuda fou molt agraïda.

Inici de catequesis a la nostra Parròquia

El dia 19 d’octubre fou un dia d’intensa activitat a la nostra Parròquia i ple d’ambient jovenívol. Com hem vist, al matí es va posar en marxa el renovat Club d’Esplai i ja a la tarda començaren el seu funcionament tots els grups que formen la catequesis parroquial. Un any més en les diverses modalitats per a infants de pre-comunió, post comunió i confirmació. Aquests grups van participar de la missa d’inici de curs que es va celebrar el mateix vespre. En aquesta també s’hi feu present una trentena de joves i al·lotes del Col·legi Mare Alberta de Palma, que formen el grup missioner “Deja huella” i que acompanyaven algunes religioses de la Congregació de la Puresa de Maria.

Conferència a la Seu de Mallorca sobre la nostra Beata

Dimecres dia 23 d’octubre, a vespre, el nom del poble de Sencelles i el de la Beata Francinaina va ressonar en força dins les naus de la Seu de Mallorca i per boca de Sor Margalida Moyà. Aquesta Germana de la Caritat va presentar davant un nombrós públic el tema “La fe transmesa en catequesis: la Beata Francinaina Cirer”. S’hi feu present un estol de sencelleres i sencellers. Tots ells, acabada la conferència, acompanyats del Degà del Capítol Catedral, Mn. Joan Bauçà, varen visitar el memorial de “l’arbre dels sants i beats de Mallorca”, instal·lat a la mateixa Seu el passat mes de juny, com ja anunciarem en aquesta crònica i en el que hi està representada la Tia Xiroia de Sencelles.

Festa de Tots Sants i Fidels Difunts

Com cada any a principis del mes de novembre tothom recorda als seus essers més estimats i que ja ens han precedit cap a la Casa del Pare. Dia primer, solemnitat de Tots Sants i també els dies anteriors, en el nostre cementeri de Sencelles s’hi va poder comprovar autèntic anar i venir de gent que visitava i arreglava la tomba familiar. Però sens dubte, el moment de concentració més multitudinari, i quan diem multitudinari ho fem amb l’estricte sentit de la paraula, fou a l’hora de la celebració de l’Eucaristia. El dia següent, Dia dels Fidels Difunts, al vespre com de costum, es va celebrar un solemne funeral a la Parròquia en sufragi dels nostres germans i germanes que durant els darrers dotze mesos ens han deixat a Sencelles.

Regal a Santa Àgueda

En el darrer noticiari de la Parròquia que publicàrem a Sa Sella ja deixàrem constància de que aquest estiu passat dues famílies que estiuejaven a Can Picafort, procedents de l’illa italiana de Sicília, en tenir coneixement que Sencelles venerava a la seva compatrícia Santa Àgueda com a Patrona, la van voler honorar amb una visita. El passat 19 d’octubre vam rebre un paquet que ens enviaven ells mateixos i que contenia un petit reliquiari d’argent amb terra del mateix lloc on Santa Àgueda fou martiritzada i de la presó on va morir. Aprofitant la festa de Tots Sants col·locàrem a la figura de la nostra Patrona aquesta presentalla o ofrena, així com també vam penjar a les capelles de Sant Antoni i a la de Santa Àgueda uns quadres que contenen una col·lecció prou interessant d’exvots històrics. (Veg. l’article que sobre aquest tema present en aquest número de Sa Sella).

023

Centenari de na Tonina Racó

Coincidint amb la solemnitat de Crist Rei la nostra Paròquia va acollir i es va sumar al reconeixement que l’Ajuntament de Sencelles va organitzar a la sencellera Antonia Ramis Ferrer, na Tonina Racó, en complir els seus cent anys. Dies antes fou visitada i obsequiada amb presents a casa seva pel Sr. Rector i pel Sr. Batle. Dia 24 de novembre a les 11 del matí es va celebrar una missa d’acció de gràcies, en la que hi va participar l’agrupació Es Jonc amb el ball de l’Oferta, i acte seguit es dugué a terme el dit reconeixement. Hi assistí una comissió de regidors de la Sala. En primer lloc el Batle de Sencelles, Sr. Joan Carles Verd va adreçar unes paraules d’enhorabona a la sencellera centenària, després el recent anomenat Cronista Oficial de Sencelles va donar lectura de la partida de naixement de na Tonina, document signat ara fa cent anys i per concloure, fou la mateixa centenària qui feu us de la paraula, que en mots d’emoció es va dirigir a tots els que concorrien a la festa per agrair-los la seva presència, contar-los com i a on va néixer i cantant algunes cançons. Després a la Casa Rectoral es va servir un refresc per tothom que oferia l’Ajuntament.

Xerrada sobre solidaritat amb els nins de Catequesis Parroquial

El passat dia 30 de novembre, coincidint amb l’inici del temps d’Advent, l’equip de catequistes de la nostra Parròquia va organitzar una xerrada adreçada a tots els nins i nines que hi participen, per tal de tractar el tema de la Solidaritat amb els que més necessiten de qualsevol part del món. Hi va intervenir la Germana de la Caritat sencellera, Antònia Campaner que va exposar la seva experiència de missionera durant més de deu anys en el país africà del Burundi i va aportar algunes idees de com, des de aquí, podem ajudar als nostres germans i germanes del que anomenem Tercer Món. Després, Margalida Bauzà, Germana de la Caritat del Convent de Sencelles va parlar del grup de Càritas Parroquial, del seu funcionament, de l’activitat que es du a terme i de la importància que té en aquest temps de crisis econòmica, tan estesa.

20131130 185131

Sopar de l’Associació Tia Xiroia

Cada any, amb motiu de la festa de la Puríssima, aniversari de la fundació del Convent de la Caritat de Sencelles per part de la nostra Beata, l’Associació Tia Xiroia organitza un senzill sopar per festejar aquesta efemèride. I cada any ho fa convidant a alguna entitat, institució o grup. Aquest any, 162è aniversari es reuniren el passat dia 5 de desembre i les persones convidades pels membres de la dita Associació foren les germanes de la Caritat que formen el Consell General de la Congregació i les que ho formaven l’any 1989, que fou l’any de la Beatificació. Aquest sopar va voler esser el pòrtic de tot un programa de celebracions i commemoracions organitzades pel proper mes de febrer, per tal de celebrar les Noces d’Argent de la Beatificació.

20131205 201919

Jordi Llabrés Sans, cronista.


We use cookies

We use cookies on our website. Some of them are essential for the operation of the site, while others help us to improve this site and the user experience (tracking cookies). You can decide for yourself whether you want to allow cookies or not. Please note that if you reject them, you may not be able to use all the functionalities of the site.