"No crec gaire en la inspiració sinó en l'esforç i a dedicar moltes hores a fer feina"
Na Teresa Reynés ja des de ben jove es va sentir atreta pel món de les arts i del disseny. Creacions seves són per exemple el logo de Non Solo B-ata, els cartells de les festes Sol Post o el logo Fet a Sencelles de l'Associació de Pagesos.
- Com vares començar al món del disseny gràfic?
Sempre em va interessar el món artístic i per això vaig estudiar el batxiller artístic a l'institut Berenguer d'Anoia d'Inca; després aquesta inquietud em va dur a estudiar il·lustració (2004) a l’Escola Superior de Disseny i més endavant, (2009) a cursar la diplomatura de disseny de producte, alhora que ho combinava amb feines més enfocades cap al disseny gràfic.
Teresa mostrant una capsa disseny seu |
- I les teves primeres creacions? Jo record un calendari que feres per l'Ajuntament de Sencelles...
Sempre havia anat fent cosetes. He fet molta feina de disseny a empreses gràfiques com Damians, impremtes com Copyrai, estudis com Cent & Ment Comunicació, o agències com SSSIT Publicitaris, etc. però per ventura la gent recordarà més com l'any 2005 vaig dissenyar el programa de festes de la fira del mes de maig i també faig fer les il·lustracions del calendari de 2006 que abans regalava cada Nadal la Sala. Entre una cosa i l'altra ja duc més de 10 anys dedicant-me professionalment al món del disseny gràfic. Encara que vaig estudiar il·lustració m´he dedicat més al tema gràfic.També em vaig titular amb disseny de producte (mobles, envasos, embalatges, bosses, packaging) però la feina bàsicament m'ha vengut d'estudi de disseny, d'impremta, etc. Ara faig feina d'autònom i això m'ha donat més disponibilitat d'horaris i poder fer feina des de casa, que ho agraesc molt tenint dos menuts.
- Com va continuar la teva trajectòria professional?
Després vaig passar a Ecoeco Comunicació l'any 2011. Va ser un estudi de comunicació i disseny que vàrem formar una al·lota, n'Elisa, i jo. Va ser fruit de quedar les dues a l'atur i vàrem decidir emprendre amb allò que sabíem fer: disseny i comunicació. Després de dos anys, varem veure que no complíem amb les expectatives que ens havíem creat i tal vegada fos per la nostra inexperiència com a emprenedores, com per la situació sociopolítica d'aquell moment, per les circumstàncies personals o pel que fos, finalment no va anar bé i vàrem decidir seguir endavant cadascuna pel seu compte. Va ser una llàstima que el projecte acabàs, però crec amb tota seguretat que aquestes experiències formen part de l'aprenentatge i un fracàs et fa créixer molt tant a nivell professional com a nivell personal. Actualment ens seguim ajudant i col·laboram sempre que podem.
- I què feres després?
Quan va acabar aquesta etapa, vaig editar el llibret Illa dolça, que va ser un projecte personal que va marcar una nou començament. Va ser la primera experiència d'auto-edició i va sorgir de la idea de recuperar algunes receptes dolces mallorquines, receptes antigues, familiars i donar-los un format i una imatge més atractiva. Varen funcionar molt bé, estaren a la venda al Forn de Can Pep i a alguns forns i botigues de regals i souvenirs de Palma.
Poc després vaig tenir el meu primer fill, en Quim, i reconec que som molt afortunada per haver pogut gaudir d'aquesta experiència vital d'una manera més o menys relaxada, combinant la maternitat i la criança amb algunes feines de disseny que vaig fer des de casa. Quan ell tenia uns dos anys, m'oferiren un treball en una impremta, amb un horari molt bo i vaig acceptar però quan va néixer el meu segon fill, n'Adrià, vaig veure que el que necessitava era flexibilitat per poder estar per ells quan em necessitassin i alhora poder dur a terme projectes creatius i que em motivassin molt.
Ara fa menys d'un any que he arrencat de nou, i no em puc queixar, no he aturat de treballar, quasi sense voler-ho! Dins els meus darrers treballs hi ha la plana web de la Fundació Mossèn Bartomeu Oliver, la de la Ludoteca de Jardí, del CEPA Francesc de Borja Moll d'Inca i també gestionant les seves xarxes socials, un disseny per una capsa d'ensaïmades, la imatge de la marca palmaroutes i aplicacions, dissenys de cartells,...
- Per Sencelles podem veure molt de disseny teu.
Sí, és vera. Hi ha molta d'imatge corporativa que ha estat feina meva com el logo dels premis / beques de la Fundació Bartomeu Oliver, la imatge (i els cartells) de les festes Sol Post i molts d'altres. Com que els amics me coneixen, saben què faig, tenc molts de contactes que saben a què em dedic, estic més a mà... És una pena que el loga de Fet a Sencelles no s'utilitzi més... va agradar molt però el tenen un poc arraconat, crec que hi va haver problemes a l'hora de registrar-lo.
- La teva targeta professional diu "Teresa Reynés disseny & comunicació". Defineix bé com ets i el que fas?
Tant les feines de disseny com les tasques de comunicació són les que em defineixen més. També evidentment el disseny gràfic, el disseny web i la il·lustració. Em consider una persona amb un gran sentit de la responsabilitat, i ho demostr complint sempre les feines i els terminis. Som molt exigent amb els resultats i intent sempre millorar en cada treball i obtenir resultats creatius i satisfactoris per al client. Cada una de les experiències que he viscut, tant a nivell personal com professional, m’ha duit a ser una persona versàtil, amb recursos suficients i disposada a abordar nous reptes.
- Però no t'has aturat d'estudiar i de formar-te.
Aquest aprenentatge que he anat assolint treballant tant a impremtes com a estudis de disseny i comunicació m’ha duit a centrar la meva carrera en el món de la comunicació gràfica, en un aprenentatge continu, ampliant els meus coneixements en comunity management a través de la UNED per poder afrontar nous reptes. Aquests darrers anys he pogut aprendre molt treballant com a freelance ja que m’ha aportat una visió més global de la feina i m’ha ajudat a madurar com a professional.Teresa treballant al seu estudi |
- D'on et sorgeix la inspiració a l'hora de crear?
La inspiració... consider que la inspiració divina no existeix, o no en el meu cas, sí que crec en el treball constant, el bagatge, les experiències i també en una recerca prèvia que faig sempre abans de començar qualsevol projecte que m'encomanen. Faig una descripció de com hauria de ser el projecte, analitz el que necessiten, quins valors ha de transmetre, quin llenguatge gràfic, revís el que s'ha fet, també les tendències actuals i de vegades també la intuïció n'és una part important. I al final crec que és una mescla de tot això.
- A veure, posa'ns un exemple...
Fa uns mesos vaig treballar en la imatge de la marca de palmaroutes, que és una aplicació mòbil (app) enfocada als turistes sobretot de creuers que visiten Palma i em vaig inspirar en el rosetó de la Seu, perquè vaig pensar que podia ser una imatge molt simbòlica de Palma i també el primer que veuen els turistes en arribar amb vaixell. Vaig treballar en aquesta idea i vaig crear una icona del rosetó simplificat i format a partir de triangles de colors, ja que el triangle és també una forma direccional (t'indica una direcció, un camí a seguir) i representa les distintes rutes que poden realitzar per Palma.
- Ha estat difícil arribar fins on ets ara?
Les dificultats més grans que trobam els qui treballam en aquest sector és que hi ha molta competència, molta gent no valora el treball, n'hi ha que pensen que el que tu fas et surt en cinc minuts, que com que això són coses com a d'artistes quasi ho has de regalar i molta gent no ho valora. Per una altra banda, fer-se un lloc és complicat, cal especialitzar-se però també saber fer de tot i per això molts que són com jo, que treballam des de casa, no ens queda altre remei. També estàs obligat a col·laborar amb altres professionals i em sembla fantàstic. Això ens dóna un valor afegit a la nostra feina ja que podem completar les nostres mancances amb l'experiència d'altres que en són experts.
- De quina de les feines que has fet n'estaries més satisfeta?
Som súper crítica amb jo mateixa i sempre que mir un projecte el tornaria a refer, el retocaria, hi trob què dir... mai estic al 100% satisfeta. De tota manera, si n'he de triar qualcun... per ventura el cartell d'enguany de Sol Post, el trob molt poètic, que va sortir molt rodó, que és molt significatiu... També estic molt agraïda al llibret de cuina Illa Dolça - Sweet Island. El vaig fer a un moment complicat però em va servir molt, em va donar visibilitat, em va donar la possibilitat de fer una cosa una mica diferent, amb un format més modern. Em va fer molta il·lusió i el resultat és que va quedar molt atractiu a més de ser una tasca de divulgació.
- Fer un treball creatiu i estar en contacte amb altres deu ser complicat?
Sí, ho és però també molt enriquidor. Aprens molt de les idees, suggeriments, comentaris d'altres. El que és realment difícil és trobar espais on coincidir. Per exemple crec que a Sencelles estaria molt bé que hi hagués un espai que facilitàs que es donassin aquestes sinergies entre professionals independents. Crec que un espai de co-working seria fantàstic ja que ens donaria més visibilitat i seria molt bo pels emprenedors del poble.
- Com seria això de co-working?
Mira ja ho he demanat dues vegades a l'Ajuntament... i no em fan gaire cas. La Sala té molts de locals, d'espais una mica desaprofitats i trob que amb això í podrien treure una mica de suc. A Sencelles hi ha molta de gent que fa feina des de ca seva: professionals, artistes, autònoms, artesans... l'altre dia ho parlàvem amb una amiga que té una immobiliària... si poguéssim disposar d'un lloc de trobada, donar visibilitat a la feina de cadascú, d'un punt on parlar, intercanviar experiències, conèixer els professionals veïnats, compartir projectes.... troba que seria molt profitós i al final la societat sencera sencellera se'n podria beneficiar. Segur que d'allà en sortirien projectes interessants! A Sineu i a Inca en tenen un que funcionen molt bé!
- Què prepares de cara al futur?
Actualment, en aquesta etapa nova que acab d'encetar, tenc moltes ganes de tornar als meus inicis, tornar a connectar amb la il·lustració. La meva experiència, ara també com a mare de dos nins petits, més la trajectòria d'aquests anys com a dissenyadora , crec que poden ser molt valuoses en aquest nou projecte d'un conte il·lustrat que faré juntament amb una gran amiga que serà l'encarregada dels continguts i de la part més pedagògica. Sempre trobava que m'havia de tornar a posar amb el tema de la il·lustració... veia pintures i me'n comprava però al final no m'hi arribava a posar mai seriosament. Ara tenc aquest projecte d'il·lustrar un conte i em fa moltes ganes, n'estic molt il·lusionada. A veure què en surt!
Joan Florit