La crònica parroquial d’aquestes darreres setmanes quasi es limita a les celebracions de la Setmana Santa i de Pasqua del present any 2014.

Les celebracions començaren el Diumenge del Ram que enguany s’esqueia el dia 13 d’abril. Com de costum aquest dia, al matí, a la Capella del Convent de la Caritat s’hi beneïren les palmes i els rams que tothom portava. Seguidament processó fins a la Parròquia de Sant Pere, que commemorava l’Entrada triomfal de Jesús a Jerusalem, i missa amb la lectura de la Passió del Bon Jesús. Aquest dia també hi hagué celebració del Ram en els oratoris de la Mare de Déu del Carme de Ruberts i de Sant Josep de Jornets.

IMG-20140420-WA0002El Dijous Sant la celebració a Sencelles començà puntualment a les vuit del vespre. L’església era plena de gent i cal destacar la presència de les confraries de la nostra Setmana Santa sencellera, la de Jesús Natzarè, la de l’Ecce-Home i la de la Mare de Déu dels Dolors, que enguany complia els primers vint-i-cinc anys de la seva fundació. Cal recordar que fou l’any 1989 amb motiu de la Beatificació de Sor Francinaina dels Dolors de Maria i ara per celebrar-ho, el seu pas que és el de la Dolorosa del Convent de la Caritat, estrenava un joc de fanals nous i es feren unes estampes commemoratives que foren repartides entre els fidels. Durant la celebració del Sant Sopar del Senyor es van rentar els peus a un bon estol de nins i nines de la catequesis parroquial. Després prengué especial relleu el solemne trasllat del Santíssim a la Casa Santa o Monument, una vegada més instal·lat a la Capella del Roser i profusament ornada amb lliris, roses i altres flors, totes blanques, aportades per la gent del nostre poble.

La processó d’aquest dia fou molt concorreguda, presidida per la venerada imatge del Sant Crist de la Sang i com de costum va transcorre pels carrers d’Es Rafal, Jardins, Jaume Sard, Escultor Llabrés Mudoy, Son Arrom, Rector Molinas, Església i Plaça, tot seguint les catorze estacions del Via-Crucis antic de Sencelles que s’hi conserven. A les 11 del vespre l’equip de catequistes organitzà una hora santa eucarística.

El Divendres Sant, a les vuit del matí s’obrí l’església per facilitar a la gent que durant el dia pogués fer la visita a la Casa Santa. Cal dir, que amb l’ajut de les persones que voluntàriament s’ofereixen per cobrir els torns de vetlla de totes les hores fins al vespre, s’ha aconseguit introduir el costum d’aquesta visita. A les nou del vespre, hora de començar la funció del dia, es feu un càlcul aproximat de que l’havien fet prop de dues-centes persones. Durant tot aquest temps va regnar un autèntic ambient de recés i silenci contemplatiu.

En la celebració litúrgica que commemora la Passió i Mort del Senyor, pròpia d’aquesta dia, hi destacà la lectura de la Passió, les pregàries universals, el descobriment i veneració de la Santa Creu i la comunió amb la Reserva del Monument. Es va concloure amb la processó del Sant Enterrament.

Pasqua de Resurrecció

20140420 101542Les celebracions de la Setmana Santa seguiren el Dissabte Sant amb la solemne Vigília Pasqual, que s’inicià amb el ritus de la llum, la benedicció del foc i encenent en novell Ciri Pasqual. De gran importància en aquest dia, també, és la renovació de les aigües de la Font Baptismal i l’aspersió a l’assemblea.

El Diumenge de Pasqua a les deu del matí es dugué a terme el Sant Encontre entre Jesús Ressuscitat i la Mare de Déu. La processó amb la figura del Bon Jesús, com de costum sortí de la Creu d’Es Rafal acompanyada d’un bon estol de veïns i de l’escolania parroquial. La de Santa Maria, sortí de la parròquia acompanyada per una bona representació de confrares de la Mare de Déu dels Dolors que portaven totes les banderes de les confraries, associacions i congregacions parroquials marianes. La Trobada fou com de costum a la Plaça i després de les tres reverències i dels tres botets preceptius, la gent esclafí amb aplaudiments, a l’hora que les campanes anunciaven gojoses el Resurrecció de Crist, de la megafonia del campanar sonava el cant de l’Aleluya, la Coral Sor Francinaina entonava amb to solemne el “Regina Caeli”, els caçadors, des de la balconada de la rectoria, oferien una tronadora i perllongada salva d’honor i en Guillem Ferrer Ramis, de na Cavallera va amollar un bon esbart de coloms missatgers, recuperant així un element d’aquesta processó perdut fa molts anys.

Voldríem que les paraules d’aquesta crònica servissin per agrair de manera ben sentida la col·laboració de totes les persones que han participat de les celebracions i les que han fet possible que sortissin tan lluïdes.

Restauració del retaule de Roser de la Rectoria

20140425 112556Un poble que viu pendent del seu llegat cultural i històric, com és Sencelles, ha d’alegrar-se davant la notícia de la restauració d’una de les peces de més vàlua del nostre patrimoni artístic. Fa uns mesos el patronat de la Fundació Mn. Bartomeu Oliver va aprovar subvencionar la restauració del retaule de la Mare de Déu del Roser, conservat fins ara a la Rectoria, obra del taller dels Lòpez i datat l’any 1569. Aquesta obra admirada per estudiosos de l’art reuneix elements interessantíssims que la fan única. Les tasques de restauració han estat confiades al prestigiós equip que dirigeix la Sra. Montserrat Dezcallar i el passat dia 24 d’abril fou traslladada al seu taller de Palma. Una vegada enllestida la feina reintegradora del retaule, els sencellers i els que ens visitin, el podrem contemplar amb tot el seu esplendor original. El projecte, també, inclou el retorn d’aquest retaule a l’església on hi serà exposat, en un lloc encara per determinar, tal vegada a la Sagristia, quedat integrat així a la sala museu on s’hi mostra el que anomenem “tresor parroquial”.

Defunció del Pare Miquel Pons

A principis del mes d’abril ens arribà la notícia, certament trista, de la defunció del Pare Miquel Pons Oliver (1928-2014), prevere senceller. Morí a l’edat de 85 anys a San Juan de Puerto Rico. Després de la seva ordenació sacerdotal (1953) i d’uns pocs anys com a vicari coadjutor del populós barri i parròquia ciutadana de la Soledat, viatjà a terres sud-americanes, concretament a Perú. Juntament amb Mn. Miquel Febrer i Mn. Bernat Martorell, formaven el primer equip de preveres diocesans mallorquins que partien a terres de missió com a membres del que a les hores s’anomenava l’Obra de Cooperació Sacerdotal Hispano-Americana. En aquell país hi desenvolupà una autèntica tasca evangelitzadora durant deu anys. L’any 1965 partí cap a Puerto Rico, on hi ha residit mantenint-se fidel a la seva vocació missionera, servint a moltes parròquies i comunitats, i també, fundant-ne de novelles. Allà, l’any passat, hi va celebrar el seixantè aniversari de la seva ordenació sacerdotal.

El passat dia 28 d’abril a la nostra Parròquia de Sencelles s’hi va celebrar el funeral per l’etern descans del Pare Miquel. Presidí el M. Il·ltre. Sr. Vicari General, Don Antoni Vera, en representació del Sr. Bisbe de Mallorca. Abans de finalitzar la celebració es va donar lectura a una carta de condolença adreçada al Sr. Rector, a la família del finat i a la feligresia de Sencelles que havia enviat el Reverendíssim Sr. Arquebisbe Metropolità de Sant Joan de Puerto Rico, Monsenyor Roberto Octavio Gonzàlez Nieves, O.F.M. Amb paraules de gratitud envers la persona del missioner senceller, el prelat, destacava l’estima en que era tingut en el país on va treballar incansablement per l’Evangeli i on volgué morir.

Canonització dels Beats Joan XXIII i Joan Pau II

El passat dia 27 d’abril, diumenge en que s’esqueien les festes del segon diumenge de Pasqua, de la Divina Misericòrdia, i de l’Àngel Custodi de l’antic Regne de Mallorca, s’unia a tant de goig el fet de la Canonització dels papes Joan Pau II i Joan XXIII. A totes les misses, també a la que es va celebrar aquest dia a la Caseta de la Beata amb motiu del Pa amb Caritat, ja es van invocar aquests dos nous sants. Sempre restarà en el record dels sencellers el fet que Joan Pau II fou el pontífex que va beatificar a la nostra Beata Francinaina Cirer, enguany fa just vint-i-cinc anys. Ens trobem en un moment propici per donar gràcies a Déu per aquests dos grans papes, per l’exemple de santedat i bonhomia que sempre van transmetre, i per desitjar que siguin per a tots nosaltres uns bons intercessors davant el Pare.

Visita de l’Associació Catalana de Ceràmica

Dissabte dia 3 de maig al matí, la nostra Parròquia rebia la visita d’un bon estol de membres de l’Associació Catalana de Ceràmica, amb el seu president al cap davant, Sr. Alfons Romero Vidal. Es trobaven uns dies a Mallorca en viatge d’estudi i guiats per la prestigiosa historiadora de l’art Sra. Elvira González Gonzalo vingueren a Sencelles, posant altre vegada de relleu la gran importància històrica i artística que tenen els plafons de ceràmics, amb peces provinents de València, Catalunya i d’obradors mallorquins, que decoren algunes de les nostres capelles. La jornada també va incloure una visita al Convent de la Caritat amb la intenció de conèixer la casa i poder veure l’interessant conjunt del Via Crucis que feu col·locar la Beata.

Mallorca Missionera

El mateix dia a la capella del Col·legi Diocesà de Sant Pere, antic Seminari Nou (Es Rafal) el Sr. Bisbe de Mallorca va presidir la celebració de l’Eucaristia amb motiu de la jornada de Mallorca Missionera. En el transcurs de la mateixa es dugué a terme un acte de reconeixement i gratitud envers els capellans mallorquins i les germanes de la Caritat que fins ara han estat a Burundi. Cal recordar que entre ells hi ha la sencellera Antònia Campaner, G.C. i la vinculació solidària del nostre poble amb aquest país africà.

Reportatge de televisió

A propòsit d’haver-se incorporat a la Capella de Santa Àgueda les dues pintures del segle XVIII que han estat dipositades a la nostra Parròquia per l’Ajuntament de Palma, dia 6 de març vingueren a Sencelles les càmeres de la Secretaria de Comunicació del Bisbat de Mallorca per gravar un reportatge sobre la Patrona del nostre poble, la seva història i la seva devoció. Fou emès el diumenge següent dia 11 en el programa Mosaic de IB3 TV.

Jordi Llabrés i Sans, cronista.

 


We use cookies

We use cookies on our website. Some of them are essential for the operation of the site, while others help us to improve this site and the user experience (tracking cookies). You can decide for yourself whether you want to allow cookies or not. Please note that if you reject them, you may not be able to use all the functionalities of the site.