"En vi val més poca quantitat i bona qualitat"
Que fan un francès, un búlgar i una alemanya a Sencelles?... idò, ben senzill dur el celler de Son Campaner. Es tracta d'un negoci nou radicat just passat el pont del torrent de Solleric, anant cap a Inca.
En Paul Faurie és de Bordeus i des de fa un any és el gestor del negoci. L'equip el completen en Dimitri Dimitar i l'enòloga Julia Lorenzen. L'empresa és la iniciativa del magnat alemany del món dels transports i dels pneumàtics Ralf Hämmerling, radicat a Paderborn. Aquest empresari, amb casa a Portals, és un enamorat de la gastronomia i amant del món del vi. Té el celler com una forma d'inversió però també a la vegada com a passió i afició.
En Paul parla un català prou bo i confessa que ha de millorar perquè se n'ha d'examinar pel mes d'abril i per tant li convé parlar-ne.
- Com va començar el celler a Son Campaner?
Jo em vaig incorporar a l'empresa el mes de març de l'any passat però aquí hi ha vinya des de l'any 2000. Aquesta finca era propietat d'un metge anomenat Carlos Serrano. l'actual propietari li va comprar la finca ara fa uns 7 anys. Abans de fer l'obra, teníem la producció a un local del polígon industrial de Binissalem però vàrem construir aquí aquest edifici nou i ja fa tres anys que estam radicats on tenim les vinyes. Vàrem inaugurar aquestes noves instal·lacions amb una festa nocturna pel mes de juliol de l'any passat.
- Quin tipus de raïm conrau?
Aquí tenim quatre hectàrees i mitja de vinya de les varietats de raïm negre. En tenim de cabernet sauvignon, syrah, merlot i de mantonegro, que és l'autòctona d'aquesta zona i una de les que en tenim en major quantitat. També tenim 7 mil metres quadrats més de vinyes de ceps que donen raïm blanc com chardonnay i macabeu.
- A Sencelles, sou poc coneguts, per què deu ser?
Ens agradaria molt està més relacionats però segurament el fet que som multiculturals i amb tendència a fer-nos més amb els clients alemanys fa que la gent d'aquí, per ventura, no ens identifiqui gaire. De tota manera estam ben oberts a participar, col·laborar en el que sigui. De fet som de l'associació dels Petits Cellers, produïm amb les normes de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Vi de la Terra - Mallorca. També estam en relació amb la Denominació d'Origen Pla i Llevant de Mallorca.
- Quina és la producció que feis?
Solem treure al mercat unes 40.000 botelles anuals, encara que això pot variar d'un any a un altre en funció de l'anyada. De la nostra producció, per terme mitjà, un 60% el venem clients de Mallorca i el restant 40% l'exportam a fora, principalment a Alemanya i una mica a Luxemburg.
- Quin tipus de client compra els vostres vins?
Els nostres clients són sobretot establiments de restauració, negocis de gastronomia dirigits a un públic d'alt nivell. Servim a restaurants i hotels de molt de prestigi com per exemple els locals del conegut cuiner Andreu Genestra, l'hotel Cap Rocat, el restaurant Es Pati de Sant Llorenç, etc.
També feim molt de negoci aquí mateix, amb gent que s'atura i comana vi. Encara que sigui de gran qualitat no és però un vi gaire car, la mitjana que pot valer una botella són uns 11,50 euros.
- Quins vins teniu al mercat?
- Què caracteritza els vostres vins?
Son Campaner fins ara s'ha creat una fama pels nostres vins joves. Ens interessa fer un vi no molt carregat en alcohol, encara de depèn de cada anyada, els vins que produïm tenen en comú que són molt apropiats per a l'estiu, amb acidesa, amb mineralitat, es beuen fàcilment. Aquest tipus de vi és el que agrada molt als clients nordeuropeus.
Ara tenim dos blancs, un d'ells comercialitzat amb el nom de Blanc de Blancs (fet només amb raïm blanc) i el Pálido fet amb raïm negre. Tenim un rosat anomenat Blanc de Negres. De vi negre en feim tres, l'Athos, el Terra Rossa i el monovarietal Merlot.
- He vist que els noms són curiosos...
Sí, són noms triats pel propietari o per l'anterior enòleg Stefan Winterling i fan quasi sempre referència a tipus de varietats de cep usades; Athos que fa referència a Grècia i el nom de Terra Rossa pel color intens de la terra de les nostres vinyes.
- Veig que també veneu altres begudes que no són vi...
Bé, sí, a part de vi tenim Gin Eva que és un projecte personal de l'anterior enòleg que té els alambins a Llucmajor. Ara també oferim un licor, tipus grappa, un destil·lat fet a Llucmajor però amb les nostres rapes i pellofes del raïm mantonegro. Li hem posat de nom Claro i es ven a 25 euros.
- Com vos donau a conèixer?
Participam a fires especialitzades que fan per Mallorca com la de Pollença o la de Son Servera. També anam a la Nit del Vi que fan cada any al pati de la Misericòrdia. Estaríem encantats de participar a activitats també a Sencelles.
Una activitat que ha resultat un èxit és que oferim la possibilitat de fer una visita a les nostres instal·lacions. Tenim el servici de tast i això fa que molts de clients venguin a veure com és el celler, les vinyes, com elaboram els vins... i després poden fer una comanda. Funcionam molt bé amb turistes i residents estrangers que vénen de visita i després fan una comanda perquè els ho servim directament a ca seva a Alemanya. Com que el propietari té una empresa de transport allà, això ho tenim molt ben muntat i estudiat. Per als compradors, això els resulta molt còmode i a uns preus molt competitius.
- Quins plans teniu per al futur?
Ara estam pensant en fer una línia de vins que siguin envellits. Volem canviar el concepte dels nostres vins negres i, a partir de la collita de 2017, farem una petita producció de vi de criança, cupatge de diferents varietats, cercant súper qualitat per aconseguir un posicionament superior al mercat.
-Sou un equip multinacional!
És veritat i també multidisciplinar! Jo som francès, de formació econòmica i de màrqueting. Na Julia és alemanya, enòloga i abans estava al Celler Can Vidalet a Pollença. En Dimitri, és de la zona de Sòfia, és un tot terreny que s'encarrega principalment de les tasques agrícoles.