NOTICIARI DE LA PARRÒQUIA DE SANT PERE DE SENCELLES
Setmana Santa i Pasqua.
A les darreries del mes de març passat, la nostra Parròquia de Sencelles s’afegí al goig de tot el món cristià entonant en to gojós i exultant l’Al·leluia. No era per menys, Crist havia ressuscitat. Ens hi prepararem degudament durant la Setmana Santa amb les celebracions litúrgiques acostumades. Les d’enguany sense gaires novetats respecte a les dels anys anteriors. No més afegir que el Dimecres Sant hi hagué un Via Crucis que va sortir al carrer seguint les catorze estacions que trobem repartides a diverses cases del nostre poble (Plaça, carrers d’Es Rafal, Jardins, Jaume Sard, Escultor Llabrés Mudoy, Son Arrom, Rector Molinas, Església i Plaça). Presidí la senzilla processó el Sant Crist, acompanyat per dues de les faroles que tenim pintades amb els emblemes de la Passió del Bon Jesús. A cada estació es llegiren les reflexions populars que compongué mossèn Miquel Costa i Llobera l’any 1906.
En els dies principals hi hagué molta assistència de gent, principalment el Diumenge del Ram i el Dijous Sant. El Divendres Sant va minvar molt. Molt més que en els anys anteriors. Destacar també la presència de les confraries i el servei que presta en les celebracions l’escolania, el cor parroquial, la coral i el grup de litúrgia. Aquestes paraules poden servir també com d’agraïment per les persones que tallaren els rams d’olivera, els portadors dels passos a les processons, les persones que col·laboraren aportant flors i cera per la Casa Santa i les que ajudaren a muntar-la o cobriren els diversos torns de vetlla a la mateixa. I com no, a l’equip de catequistes que a més de preparar, com sempre, l’Hora Santa del Dijous a vespre, el Divendres a migdia convocaren a tots els nins i nines, i també jovenets, a cobrir una hora de pregària i reflexió basada en les Set Paraules i la contemplació de la Mare de Déu en la seva Soledat.
El dia de Pasqua com no podia ser d’altre manera es van desplegar a la nostra Parròquia tots els dispositius per fer solemne el Sant Encontre i l’ofici pasqual. La premsa es feu ressò de la solemnitat d’aquests actes. No hi mancà gent, ni caçadors damunt el campanar que amollaren trons en honor del Bon Jesús Ressuscitat, ni coloms missatgers que sortiren de les gàbies per escampar arreu la bona nova d’aquell jorn, ni la presència de les banderes i estendards de les obreries parroquials ara augmentada amb una de renovada que és de la Puríssima, ni la tradició de les tres reverències i els tres botets, i... l’insubstituïble cant exultant del Regina Coeli Letare. Tot per demostrar que aquesta és la festa més gran i principal dels que ens diem seguidors d’Aquell que ha enaltit la vida amb la seva Resurrecció.
Presentació a la seu de la Fundació Mossèn Oliver.
Dissabte dia 9 d’abril la Fundació Mossèn Bartomeu Oliver va acollir l’acte de presentació del llibre Voleu Sales?, original de Bàrbara Duran Bordoy (Editorial Lleonard Muntaner). Aquest és un treball prou acurat que aprofundeix en els orígens, pervivència i recuperació d’una tradició vinculada amb els quintos o salers dels pobles de Llevant, Migjorn i Pla de Mallorca. Aquests en alguns llocs encara conserven el costum, sempre entorn del dia de Pasqua i sovint adaptat a les circumstàncies culturals actuals, de sortir a cantar per les cases dels nuclis urbans i de fora vila per tal de fer la capta de les panades, que després serviran per fer un aplec o bauxa.
En el llibre l’autora té esment al cas de Sencelles, ara limitat a una mínima expressió. Però la seva investigació ha permès recuperar una lletra i música del tradicional “cant de panades” o “goigs de panades” propis de Sencelles, on hi foren recollits en la dècada dels anys trenta del segle passat. Durant l’acte aquest cant fou interpretat per primera vegada. S’hi feu present una bona representació de totes les entitats i grups sencellers compromesos en la salvaguarda de la cultura popular i el fet musical tradicional.
Cent anys de na Catalina de Can Sopes.
Dia 18 d’abril ens vam voler fer-se partícips de l’alegria d’una feligresa la nostra Parròquia, na Catalina Llabrés Pons que celebrava el seus cent anys de vida. La festa es dugué a terme a la Residència Sor Francinaina, lloc on ara resideix, amb la participació dels seus familiars i companys de llar. Va començar amb una celebració de l’Eucaristia en acció de gràcies per tots aquests anys de vida i per haver arribat al centenari gaudint d’una envejable salut. Després hi hagué parlaments i entrega d’obsequis de part de l’Ajuntament, del Patronat de l’Hospital Sant Francesc d’Assis, del personal que treballa a la Residència, etc. La festa va acabar bufant les candeles de l’indispensable pastís d’aniversari i amb un bon refresc. Na Catalina ha estat sempre una dona molt popular a Sencelles ja que fou la primera encarregada de la centraleta de telèfons del poble, fet que de llavors ençà la coneixem per na Catalina d’es Telèfono. El temps que l’hi queda per viure, Déu l’hi conservi, així com ara, totes les facultats en la salut.
Presentació del llibre del Sermó de Santa Àgueda de Mn. Alcover a Manacor.
Dins el marc de la festa de Sant Jordi, amb tanta tradició llibretera, la seu de la Institució Pública Antoni Maria Alcover de Manacor, va acollir dia 20 d'abril la presentació del llibre Sermó de Santa Àgueda predicat [a Sencelles] l'any 1899 per mossèn Antoni Maria Alcover. Recordem que l'edició d'aquesta publicació és conjunta entre la dita Institució i la Fundació Mossèn Bartomeu Oliver i Amengual de Sencelles, i que una primera presentació ja s'havia dut a terme a Sencelles dins el marc de les festes patronals de Santa Àgueda.
En el transcurs d’aquest acte hi intervingueren Maria Magdalena Gelabert, Jordi Llabrés i Joan Miquel Riera, autors dels articles previs a la transcripció del sermó pròpiament dit. També el Rector de Manacor, Mn. Andreu Genovart, i el de Sencelles, Mn. Joan Pons, el Batle de Sencelles, Joan Carles Verd i la Regidora de Cultura de l'Ajuntament de Manacor, Antònia Llodrà. Les persones que acudiren a l'acte formen part del nombrós públic fidelíssim a l'Obra Alcoveriana i foren obsequiats amb un exemplar de la publicació. Una vegada acabada la presentació els responsables de la Institució amfitriona van voler complaure a la comissió sencellera allà present, formada pel rector i president de la Fundació Oliver, el batle i el cronista oficial de la Vila, mostrant-los les sales que formen el museu que han dedicat a l’autor de l’aplec de les Rondalles Mallorquines i iniciador de l’obra del gran Diccionari de la Llengua Catalana.
Festa en honor del Beat Ramon Llull.
El mateix cap de setmana de St. Jordi, el poble de Sencelles va iniciar un seguit d'actes i celebracions per commemorar el set centè aniversari del Beat Ramon Llull, i que es perllongaran durant els propers messos. Per tot això s'ha constituit una comissió organitzadora integrada per l'Ajuntament, la Parròquia i diverses entitats locals compromeses amb la cultura com son la Fundació Mossèn Bartomeu Oliver, la delegació de l'O.C.B., l'assoc. "Pou Major", Sencelles Difussió Cultural...
El divendres dia 22 s'obrí el programa amb un concert de poemes de Llull musicats pel cantautor Joan Manel Escobedo i que contà amb les intervencions del Doctor Gabriel Ensenyat, de la Universitat de les Illes Balears, amb les que contextualitzava cada una de les obres interpretades durant el recital.
El dissabte dia 23 d'abril fou celebrada una missa solemne en honor del Beat mallorquí, que presidí mossèn Nadal Bernat i Salas, pro vicari general del Bisbat de Mallorca i delegat diocesà per l'Any Llull. Per l'ocassió fou col.locat en el presbiteri un llenç del segle XVIII que representa a Ramon Llull i que guarden les monges del Convent de la Caritat de Sencelles. Acte seguit, quan la celebració litúrgica va acabar, fou beneït un medalló ceràmic que es descobrí en el frontis de la rectoria, que representa al Beat Ramon Llull i que quedarà com a testimoni d'aquestes celebracions de Sencelles. Els que es feren presents a la festa foren obsequiats amb una estampa que reprodueix el dit medalló.
Horaris de celebracions.
Amb el canvi oficial d’horari vam passar a les hores d’estiu pel que fa a les celebracions. D’aquesta manera durant la setmana a Sencelles tenim les següents:
-Dilluns a les 20:30h. missa a la Capella del Convent de la Caritat.
-Dimarts a les 17:30h. missa a la Residència Sor Francinaina.
-Dimecres a les 10:30h. missa a la Parròquia.
-Dijous a partir de les 19h. s’obri l’església oferint una estona de d’oració davant el Sagrari i altres devocions, amb la participació de la novella associació parroquial de les Maries del Sagrari i Deixebles de Sant Joan.
-Divendres a les 20:30h. missa a la Capella del Convent de la Caritat.
-Dissabtes a les 20:30h. missa a la Parròquia.
-Diumenge a les 10:30h. missa a la Parròquia.
A més hi ha missa el primer i tercer diumenge de cada més a les 9h. a l’Oratori de la Mare de Déu del Carme de Ruberts. El primer divendres de cada mes es fa la visita a les persones majors i malaltes de Sencelles i es porta la Comunió als que ho desitgin. I el darrer dissabte de cada mes, després de la missa vespertina hi ha exposició del Santíssim a la Capella del Roser i vetlla de l’Adoració Nocturna.
Solemnitat de l’Ascensió.
Sempre resulta de profunda satisfacció per una comunitat parroquial el dia en que un estol dels seus feligresos més joves, encara en edat d’innocència, s’acosten per primera vegada al Banquet de l’Eucaristia. A la nostra visquérem aquesta jornada el dia 7 de maig, coincidint amb la solemnitat de l’Ascensió del Bon Jesús. Enguany son una dotzena els nins i nines que s’han preparat per rebre la Primera Comunió. Com de costum el dia de la festa es concentraren en el Convent de la Caritat i acompanyats de les seves catequistes i familiars van anar en comitiva fins a la Parròquia per celebrar allà aquesta festa tan solemne i tan carregada de significat en la vida dels que creiem en Jesús.
Jordi Llabrés i Sans.