Quant sembla que s’han apagat les espires dels foguerons santantonians, encesos a la majoria d’indrets d’aquesta illa nostrada, a Sencelles hi reprenen amb força i per fer honor a la nostra Patrona, Santa Àgueda. Dia 5 de febrer és diada assenyalada en el calendari d’aquesta Vila.

Les festes d’aquest any 2014 ens presenten una bona ocasió per reconèixer la trajectòria artística d’un senceller, que ha estat capaç de projectar el nom del nostre poble més enllà dels límits oceànics.

Parl de Joan Guerra Oliver (Sencelles, 1938). Pintor que ha desenvolupat el seu talant artístic dins el moviment naïf i amb una amplíssima producció que quasi sempre ens remet a la quotidianitat dels mallorquins, i també dels sencellers, a la nostra tradició, al nostre folklore, a les nostres devocions... La seva obra, exposada a nombrosos indrets del país i també de l’estranger, demostra en moltes ocasions l’orgull i l’amor que té envers Sencelles. Del seus pinzells i dels seus colors, sempre vius, del seu geni i de la seva aptitud, hom a pogut contemplar escenes ben del nostre poble, com ara llegendes que hem heretat de l’avior, diverses escenes de la vida de la Tia Xiroia...

joan guerra

Joan Guerra, amb tota la seva producció artística, a més d’honorar la noble art de la pintura, dedica un càntic solemne a la seva terra i a la seva gent.

Ell, l’any passat va moldejar una figura de Santa Àgueda que d’ara endavant estarà “entronitzada” en el Forn-Degustació Can Pep, com tots sabem negoci familiar d’un dels obrers majors de la festa de la nostra Patrona. Sens dubte aquesta peça, tot i esser menuda i de propietat privada, ve a enriquir un poc més el patrimoni artístic nostrat i esdevé una senya clara de la identitat de Sencelles.

sta agueda-joan guerra

L’any 2011 la Revista del Centre Cultural de Sencelles Sa Sella, va dedicar un monogràfic a la nostra Patrona, la portada del qual era il·lustrada amb la pintura “El Miracle de Santa de Santa Àgueda”, obra d’en Joan Guerra.

miracle sta agueda-joan guerra

Ara aquesta pintura es reproduïda en una tirada limitada de dos cents làmines, numerades i signades personalment pel propi autor. El preu és de 20 euros l’exemplar i les podreu adquirir en el Forn-Degustació Can Pep, a l’Ajuntament de Sencelles, a l’associació Sencelles Difusió Cultural o a la Parròquia de Sant Pere de Sencelles. Amb tot això es pretén posar a l’abast de tothom una obra del nostre conciutadà Joan Guerra, amb una temàtica del tot sencellera.

J.Ll.S.

La llegenda del MIRACLE DE SANTA ÀGUEDA

L’any no es presentava bé. Els sencellers cada dia miraven al cel esperant la pluja salvadora i les nuvolades passaven de llis. A Sencelles les terres són primes i volen aigua. La fam com a boira matinal, espessa s’escampava damunt el nostre poble.

Perillava no només l’anyada sinó també la llavor per continuar el cicle de la vida. És la paràbola del sembrador : hi va haver fruit i aquest va ser abundant.

Mirant el Cel s’invocaren al Totpoderós i prometeren que el dia que plogués amb abundància triarien patró de la nostra vila al sant del dia.

I el Cel volgué que fos el dia 5 de febrer, jorn de Santa Àgueda, la santa siciliana. Plogué i a més hi hagué una anyada generosa, allunyant la fam.

Aquesta llegenda tantes vegades escoltada, ja forma part del nostre sistema interior de creences. Ens hem de creure aquestes velles històries que ens han contat de generació en generació.

La llavor que germina i que necessita l’aigua és el símbol del cicle de la vida.

Que son les llegendes sinó l’esforç dels humans per comprendre la realitat de Déu?

De fa moltes generacions hem honrat i honorem com a patrona de Sencelles a Santa Àgueda, aquella pluja salvadora és mite i és historia.

Antoni Vallés Perelló.